De tre oppositionspartierna i Region Blekinge ställer sig inte bakom att avskeda sjukhuschefen Lars Almroth. Foto: SVT

Samlad opposition kan rädda Almroth

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i regionstyrelsen kan fälla Alliansens förslag att sparka sjukhuschefen Lars Almroth.

Inte något av oppositionspartierna säger i dag ja.

Den borgerliga minoritetsalliansen behöver få stöd i regionstyrelsen den 5 juni för att formellt få bort hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth.

Av 15 ordinarie ledamöter tillhör bara sex Alliansen, vilket innebär att Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet med totalt nio platser kan fälla styret.

Sjukhuschefen sparkad

Och i den infekterade frågan kring Almroths framtid i Region Blekinge ser det ut att bli verklighet.

Inte något av oppositionspartierna är efter gårdagens turbulens villiga att stödja Alliansens linje eller lägga ner de egna rösterna när det är dags att gå till beslut.

– Det finns ingen skälig grund för avsked och innebär en förlust i både kompetens och skattepengar. Förslaget är inte förankrat, inte kommunicerat och tycks vara framhastat av Alliansens egen byrå. Vår partigrupp är enig och menar att det är helt orimligt hanterat, säger Erik Ohlsson (V), gruppledare.

”Finns inte på kartan”

Sverigedemokraternas gruppledare Björn T Nurhadi var redan under gårdagen öppet kritisk mot förslaget och står fast vid att partiet inte kommer att gå på Alliansens linje.

– I så fall kräver jag en väldigt bra förklaring. I nuläget finns det inte på kartan att vi skulle medverka till att få bort en uppskattad och kompetent tjänsteman.

Det socialdemokratiska regionrådet Christina Mattisson befinner sig på resande fot, men partikollegan Markus Alexandersson, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att minoritetsstyret inte kan förutsätta stöd från S när frågan ska avgöras.

– Vi ska diskutera frågan i partiet, men det jag kan säga är att vi har fortsatt högt förtroende för Lars Almroth. Vi står fria att fatta vilket beslut vi vill och Alliansen har hanterat den här frågan helt utan finess och känsla.

”Ohållbar situation”

Regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M) sa i en intervju med SVT Nyheter under måndagen att han räknar med att få igenom förslaget och att oppositionen väljer att lägga ner rösterna.

– Jag har väldigt svårt att se en annan utgång. Det blir ju en ohållbar situation om vi ska ha en chef som saknar den politiska ledningens förtroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet