Rådhuset i Karlshamn. Foto: Erik AlfredssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Skatten i Karlshamn höjs med 57 öre

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns styrande koalition föreslog en skattehöjning för att rädda kommunens ekonomi. Under måndagskvällen blev det klart. Nästa år ska medborgarna betala 57 öre mer i skatt.

I Karlshamn har den styrande koalitionen (S+C+MP) i sin budget föreslagit höjd kommunskatt 2021, för att rädda kommunens ekonomi. Den lades fram på fullmäktiges sammanträde under måndagskvällen och röstades igenom med 26 röster mot 24.

– Nu är det klart, från 21:76 kronor till 22:33, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) efter sammanträdet.

Mötts av kritik: ”Blekinges högsta skattesats”

En skattehöjning på 57 öre kan ge kommunen intäkter på 40 miljoner kronor, vilket kan vara en hjälp för att åtgärda nämndernas miljonunderskott.

Men förslaget om höjd skatt har fått stark kritik från oppositionen i Karlshamns kommun.

– Det är helt vansinnigt. Nu får vi Blekinges högsta skattesats, det är jättetrist, säger oppositionsråd Magnus Gärdebring (M).

Men Per-Ola Mattsson (S) menar att det är en nödvändig insats.

– Alternativet var att börja stänga ner verksamheter, kanske Musikskolan eller så. Och det vill vi inte, och det vill inte medborgarna heller, säger Mattsson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör koalitionen om varför en skattehöjning behövs Foto: SVT

Ronneby kommun: 21,91

Sölvesborgs kommun: 21,82

Olofströms kommun: 21,71

Karlshamns kommun: 21,76

Karlskrona kommun: 21,65

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer