Skattepengar byggde Blekinge Health Arena – jobben uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 25 skattemiljoner har hittills satsats i det som skulle bli hela Östersjöns hälsometropol.

Projektet lovade 70 nya jobb och 25 företag – resultat blev nästan ingenting.

I stället är det länets elitlag som blivit vinnare på träningsanläggningen Blekinge Health Arena, visar SVT Nyheter Blekinges granskning.

De toppmoderna lokalerna och testlabbet på Rosenholm har ofta nämnts som en bidragande orsak till Karlskrona HK:s framgångar. Möjligheterna som Blekinge Health Arena erbjudit har gjort KHK – som till kraftigt subventionerad hyra frekvent nyttjat anläggningen – till uthålliga vinnare.

Men det finns en prislapp på elitidrottens framgång.

Blekinge Health Arena

Närmare 25 miljoner skattekronor har sedan projektet startade för sex år sedan pumpats in.

Pengarna har varit tillväxtpengar från EU och generösa bidrag från kommun, landsting, region och högskola.

– Det har varit väl investerade pengar som bidragit till förbättrad folkhälsa, säger den tidigare projektchefen Michael Fransson.

”Målen inte realistiska enligt tidsplanen”

Men ursprungstanken var en annan.

När de första pengarna betalades ut var visionerna storslagna.

Blekinge Health Arena skulle ge 70 nya jobb, 25 nya företag, 40 praktikplatser till arbetslösa och dessutom leda till flera forskningsprojekt och nya så kallade it-produkter.

I dag medger Michael Fransson att utfallet av de investerade pengarna inte på långa vägar motsvarade de högt ställda målen.

– De var jätteambitiösa mål och de var inte realistiska enligt tidsplanen för projekten. Så är det. Det är inget att hymla om, säger han.

Elitlagen blev vinnare

Klart är att både Karlskrona HK och HIF Karlskrona, som under våren båda avancerade i seriesystemen, dragit nytta av den skattefinansierade anläggningen.

– Men jag ser det inte som att pengarna investerats för att få elitlag. Att få en framgångsrik elitsatsning på köpet tycker jag är bra, säger distriktsidrottschef Patric Nilsson.

Anna Bäckman är enhetschef på Tillväxtverket Skåne-Blekinge och menar att man hade hoppats på ett annat resultat av de åtskilliga miljoner som gått in i projekten.

– Det är klart att vi hade velat se alla de jobb och alla de företag som man hade som målsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge Health Arena

Mer i ämnet