Skolchefen: ”Vi gjorde inte fel”

Uppdaterad
Publicerad

I efterhand har kommunledningen flera gångar diskuterat hanteringen av Yararektorns ärende. Slutsatsen är att ansvariga gjorde rätt. Och att samma sak kan hända igen.

Det var förvaltningschefen Maria Persson som tog beslutet att stänga av Johan Johansson efter Yaras död. Hon menar att han i det läget inte var kapabel att sköta sina arbetsuppgifter på den krisdrabbade Tullskolan.

– Jag kan inte gå så långt att jag säger att vi gjorde fel. Vi hade en situation där vi fick hantera det här utifrån det läge som rådde, säger Maria Persson.

Hon menar att avstängningen aldrig var ett sätt att peka ut rektorn som ansvarig – utan snarare att hjälpa honom.

– Vi hade aldrig något misstroende mot Johan i hans roll som rektor och vi skulle aldrig ”avrätta” honom för den sakens skull.

Ingen självkritik från kommunen

På presskonferensen den 12 maj fanns också kommundirektör Ingrid Augustinsson Swennergren.

Inte heller hon ser någon anledning till självkritik – trots de mänskliga konsekvenserna.

– Jag tror inte att vi kunde ha gjort annorlunda. Vi kunde inte låta bli att berätta vad som har hänt.

”Mycket har inte blivit bra”

Det ansvariga kommunalrådet Börje Dovstad (FP) menar dock att kommunen kan dra lärdom av hur rektorns avstängning sköttes.

– Det är ju mycket i det här fallet som visar att det inte blivit bra. De erfarenheterna måste vi kunna bära med oss i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet