Skyddstoppet på Snäckebacksskolan hävs, efter Arbetsmiljöverkets bedömning. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Skyddsstoppet hävs på Snäckebacksskolan

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket häver skyddsstoppet som skyddsombuden meddelade på Snäckebacksskolan i Ronneby under måndagen. Myndigheten anser att det inte finns tillräckliga skäl att hålla både elever och personalen hemma.

Eleverna fick vända hemåt under gårdagen, när skyddsstoppet meddelades. Skolan har hållit flera personer hemma som varit sjuka med symtom och minst två fall har bekräftats med covid-19.

Arbetsmiljöverket ska ha granskat ärendet och sedan genomfört ett telefonmöte med representanter från de fackliga organisationerna och ledningen på Snäckebacksskolan.

Slutsatsen är att det inte finns tillräckliga skäl för att hålla elever och personal hemma från skollokalerna för risken för smitta.

– Man ansåg att det inte fanns risk för liv och hälsa, det framförde juristerna till oss i går eftermiddag, säger Tobias Ekblad, utbildningschef i Ronneby.

Sista skoldagen blev studiedag

Trots det hävda stoppet blir det ingen sista skoldag under tisdagen, då det togs beslut om att ha studiedag.

– Vi tog det beslutet att låna en halv studiedag från våren så vi slipper köra med barnen fram och tillbaka. Lärarna har därför fått jobba med riskbedömning och planering i dag, säger Ekblad.

Nedan kan du höra utbildningschef Tobias Ekblad och Sonja Stranne, huvudskyddsombud för Lärarförbundet från måndagens skyddsstopp:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samtliga högstadieskolor i Blekinge går över till distansundervisning efter jullovet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer