Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör du smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö om att smittan har ökat i västra delarna av Blekinge. Foto: SVT och TT

Smittan ökar i västra länet

Publicerad

Coronafallen ökar nu allt mer i den västra delen av Blekinge. Att hösten kommit och att man börjar vistas mer inomhus, tror smittskyddaläkaren är orsaken till den ökade smittspridningen i länet.

Sedan pandemin startade har Karlskrona stått för majoriteten av fallen i Blekinge. Över hälften av de som konstaterats smittade i länet har varit från Karlskrona.

Men den senaste tiden har något hänt – nu ser man hur coronafallen alltmer börjar jämnas ut i länets kommuner. Smittspridningen ökar nu i den västra delen av Blekinge, i alla kommuner utom i Olofström.

– Det finns inte någon enskild förklaring till detta. Det är inga lokala utbrott eller någon enskild händelse som vi kan koppla till den ökade spridningen. Det är mycket det vi befarade att man umgås mer inomhus nu när det är höst, att man tränar mer och återgår till sina vanliga rutiner på jobbet, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

– Det blir lätt en spridning i en befolkning som har hög mottaglighet. Tidigare under pandemin så har det varit ganska lite fall i de fyra övriga kommunerna förutom Karlskrona.

Stor förändring senaste veckorna

Det har varit en stor ökning av antalet coronafall i Blekinge den senaste tiden. En ökning som oroar smittskyddsläkaren.

– Det har skett en ganska stor förändring de senaste veckorna. Från som lägst i augusti ett par tre fall per vecka, till nu i genomsnitt drygt tio fall per dag. Det är klart att jag är orolig, det vore konstigt annars. Framför allt om det får fäste i den äldre sköra riskgruppen igen, så är det naturligtvis ett jätteproblem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet