Bengt Wittesjö är smittskyddsläkare vid Region Blekinge backar från sitt tidigare uttalande om att vårdpersonal med lindrig förkylning kan jobba. Foto: Tomas Oneborg/TT/SVT

Smittskyddsläkare backar från uppmaning – sjuk personal ska stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Nu backar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö från sin tidigare uppmaning att vårdpersonal med lindrig förkylning kan jobba. Men Vårdförbundet står bakom smittskyddsläkarens första uttalande.
– Vi måste lita på bedömningen från smittskyddet i Blekinge, säger Gunilla Månsson, avdelningsordförande på Vårdförbundet.

Nu backar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö från sin tidigare uppmaning om att personal inom vården borde gå till sina arbeten – även om de är lindrigt förkylda, vilket BLT var först med att rapportera.

I ett pressmeddelande från region Blekinge säger Bengt Wittesjö att de inte vill skapa förvirring med olika budskap:

– Vi behöver vara så tydliga och samstämmiga som möjligt, säger Bengt Wittesjö.

Uppmanades att jobba förkylda

Under tisdagen kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att anställda på Blekingesjukhuset uppmanas att gå till jobbet även vid lindrig snuva och halsont. Detta trots att Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att den som arbetar med ”vård av äldre” inte ska gå till jobbet om den har hosta eller känner sig förkyld.

Men enligt intern personalinformation som SVT har tagit del av uppmanas vårdpersonal att arbeta med halsont och lindrig snuva, eftersom länet inte är drabbat av coronavirus i samma utsträckning som andra delar av landet.

Får stöd från facket

Vårdförbundet står bakom bedömningen att anställda med lindrig snuva och halsont ska gå till jobbet.

– Vi måste ha tillit till att det regionala smittskyddet, tillsammans med det nationella smittskyddet, har fattat ett beslut som är rimligt, säger Gunilla Månsson, avdelningsordförande på Vårdförbundet.

Enligt Månsson har beskedet inte skapat oro bland medlemmarna och riktlinjerna omprövas löpande efter rådande situation.

– Det kan komma ett nytt beslut i dag och då kan situationen ändras, säger Gunilla Månsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet