Jonas Ekestubbe Jernby på vårdförbundet i Blekinge ser en oro hos personalen över stängningen av avdelning 57. Foto: SVT/Stina Sandström

Snart stängs avdelning 57 – stor oro bland sjukhuspersonal

Publicerad

Den akuta stängningen av avdelning 57 på Blekingesjukhuset gör att tre andra avdelningar tvingas ta över deras patienter. Nu växer oron att problemen istället för att lösas bara flyttas.

– Vi har en underbemanning och risken finns att vi flyttar med den till de andra avdelningarna, säger Jonas Ekestubbe Jernby, vårdförbundet.

Nästa tisdag bommar avdelning 57 på Blekingesjukhuset i Karlskrona igen på grund av den akuta bristen på personal. På bara ett år har ungefär hälften av personalen på avdelningen slutat – från att vara närmare 50 stycken till ungefär 25.

– Det är ett misslyckande, säger Jonas Ekestubbe Jernby.

Kan behöva hyrpersonal

På avdelning 57 vårdas lung- och njursjuka patienter, diabetespatienter och det finns palliativ vård. När avdelningen stängs om ungefär en vecka flyttas de 16 vårdplatserna, och den personal som är kvar, till tre andra avdelningar på sjukhuset.

Men nu är personal på de avdelningarna rädda att de istället drabbas av problemen som funnits på avdelning 57. 

– Hade det varit en optimal bemanningssituation på de avdelningarna hade det varit lättare. Men vi vet att det är tufft på många ställen idag så det finns en stor oro inför förändringen, säger Jonas Ekestubbe Jernby, vårdförbundet Blekinge.

Sjukhusledningen menar att man är beredd på detta och har kontaktat ett hyrföretag.

– Vi försöker lösa det med egen personal så långt det går men under en övergångsperiod kan det behövas hyrpersonal, säger Lars Almroth, Hälso- och sjukvårdsdirektör Blekingesjukhuset.

Svårt med ny patientgrupp

Förutom bemanningssituationen finns det en oro över att få en ny patientgrupp att behandla och att personalen inte har tillräckligt med kompetens för detta. Även om ledningen nu sätter in utbildningsinsatser menar Jonas Ekestubbe Jernby att det borde gjorts tidigare.

– Man hade velat göra det långt innan förändringen sker. Nu kommer det nästan i samband med stängningen och det skapar mycket turbulens, säger han.

Inte heller sjukhusledningen är nöjd med situationen.

– Detta är ingen planerat förändring för att det här blir jättebra utan det här handlar om att göra det så bra som möjligt under de förutsättningar vi har, säger Lars Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.