Dålig stämning och konflikter bakom personalflykt

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning och konflikter mellan chefer och anställda har gjort att många i personalstyrkan har sagt upp sig från avdelning 57 på Blekingesjukhuset i Karlskrona, enligt källor till SVT Nyheter Blekinge. Personalbristen har gjort att avdelningen kommer att stänga akut efter jul.

– Jag är inte jätteförvånad, det har jag haft på känn sedan jag började, säger en anställd på medicinkliniken.

Avdelning 57 på Blekingesjukhuset kommer efter jul att stängas på grund av brist på personal och enligt källor till SVT Nyheter Blekinge är det bland annat konflikter mellan anställda och chefer som gör att personal valt att sluta. Enligt en anställd på medicinkliniken har personalstyrkan minskat från cirka 50 i början av året till att nu vara ungefär hälften så många.

– Det har varit så mycket folk som har sagt upp sig och bytt avdelningar nu och i december och januari försvinner tre eller fyra sjuksköterskor till, säger den anställda.

”Får inget gehör”

Sjuksköterskor och undersköterskor ska även under en längre tid ha plågats av att inte kunna syssla med sin verksamhet på rätt sätt.

– De har behandlat oss som en soptunna där man slänger allt på oss som man inte vill ha på sin avdelning. Vi får inte arbeta med det vi har specialiserat oss på utan får hit patienter med olika problematik och får göra mycket som som vi egentligen inte ska göra, säger den anställda.

Detta ska ha lyfts till högre chefer under en lägre tid.

– Vårdtyngden på vår avdelning ignorerats länge och de högre upp har skitit i hur vi haft det. Jag och många känner att vi inte är särskilt mycket värda eftersom vi inte får något gehör, säger personen.

”Bråkig personal”

En annan person med insyn i verksamheten menar däremot att det är personalen själva som har orsakat situationen på avdelningen, en uppgift personalkollektivet dementerar.

– De snackar skit bakom ryggen på varandra och det är en väldigt bråkig personal. Flera avdelningschefer har slutat eftersom personalen har sådan attityd. Det har både varit konflikt mellan chefer och anställda och sjuksköterskor och undersköterskor emellan, säger källan.

Men att det råder konflikter mellan sjuksköterskor och undersköterskor håller inte den anställda på medicinklinken med om.

– Vi är ett väldigt bra arbetslag egentligen och har roligt trots att vi har ett svårt jobb med många dödsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.