Foto: SVT

Medicinavdelning stänger akut – brist på personal

Uppdaterad
Publicerad

En medicinavdelning för patienter med bland annat lung- och njursjukdomar och diabetes tvingas stänga akut efter jul. Anledningen är personalbrist.

Under tisdagen gick informationen ut till personalen på avdelning 57 på Blekingesjukhuset i Karlskrona att avdelningen ska stängas, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

– Det har varit långvariga arbetsmiljöproblem med bemanningen på avdelning 57 och det har kommit till en akut situation som man inte har kunnat lösa, säger Jonas Ekestubbe Jernby, styrelseledamot Vårdförbundet.

Karlskrona

Vad har ni fått för signaler om situationen på avdelning 57?

– Just 57:an har vi fått signaler under rätt lång tid att det har varit tufft och det stora orsaken till bemaningsproblemen är brist på återhämtning och högt tempo. Åtgärder med hyrpersonal har inte heller varit tillräckliga och en negativ spiral är svår att bryta, säger Jonas Ekestubbe Jernby.

”Inte optimalt”

Avdelning är en medicinavdelning med lungpatienter, njurpatienter, personer med diabetes och några palliativa platser. Enligt en källa till SVT Nyheter Blekinge har avdelningen 23 platser plus två överbeläggningsplatser men har tvingats avveckla till 16 platser. Bara sedan början av året ska antalet anställda ha minskat från 50 stycken till ungefär hälften, enligt källan.

Enligt landstingsstyrelsen ska dock minskningarna av vårdplatserna vara en del i ett planerat strategiskt arbete som gjorts för att ha mer fokus på nära vård. De 16 vårdplatser som nu finns kommer att fördelas ut på andra avdelningar på sjukhuset.

– Vi fick göra det här lite mer akut än vi tänkte. Vi tänkte göra det mer planerat och långsiktigt i höst men nu fick vi av hänsyn till medarbetare och patienter och med tanke på patientsäkerheten göra detta lite snabbare. Det är inte optimalt men bättre än att inte ta något beslut alls, säger Lars Almroth.

Riskanalys ska göras

Stängningen planeras att verkställas under andra halvan av januari.

– Sedan jobbar vi under våren med en långsiktig plan som vi kommer att verkställa hösten 2019, säger Lars Almroth.

Vårdförbundet ska nu göra en riskanalys av de förändringar som sker.

– Vi vill också se en händelsenanalys över varför det har blivit som det har blivit och varför vi befinner oss i en akut situation, säger Jonas Ekestubbe Jernby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet