Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Alla Blekinges kommuner avråder från besök på boenden

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag kväll införde Sölvesborgs kommun avrådan från besök på särskilda boenden. Anledningen är Folkhälsomyndighetens bedömning att risken för smittspridning av coronaviruset ökat. Nu inför alla kommuner i Blekinge samma avrådan.

Sölvesborgs kommunen avråder vänner och anhöriga att besöka personer som bor på kommunens särskilda boenden då dessa kan vara extra känsliga för infektioner, något som Sydöstran var först med att uppmärksamma.

Avrådan från besök gäller tills vidare.

Coronapandemin

Besöksförbud på Blekingesjukhuset

Även Region Blekinge införde under tisdagen besöksförbud i hälso- och sjukvården på grund av spridningen av coronaviruset. Det innebär att personer inte får besöka vänner eller anhöriga som är inlagda på sjukhus.

– Med anledning av att Folkhälsomyndigheten i dag höjt sin riskbild avseende coronaviruset, för spridning i samhället, har vi i dialog med smittskyddsläkaren kommit fram till att det här är en av de åtgärder vi bedömer att vi behöver vidta för att kunna hantera vår verksamhet på bästa sätt, säger Stefan Österström, säkerhetschef på Region Blekinge.

Höjd risknivå

Folkhälsomyndigheten höjde under tisdagen risknivån för samhällsspridning av coronaviruset till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Myndigheten avråder personer som jobbar inom äldreomsorg att gå till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Detsamma gäller anhöriga, som uppmanas att undvika onödiga besök och vid symptom avråds att besöka sjukhus och äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet