Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Beijer, Socialdemokraterna i Sölvesborg Foto: SVT

Oppositionsråd slutar – förnekar vaccinkritik som orsak

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgs oppositionsråd Johanna Beijer (S) meddelar att hon inte ställer upp för omval som kandidat till kommunalråd.

Hon säger själv att anledningen till avgången inte är kritiken mot att hon valt att inte ta coronavaccinet.

Gruppledaren för Socialdemokraterna i Sölvesborg meddelar under tisdagen att hon inte kommer att ställa upp för omval.

– Det här är ett beslut som har mognat fram under ganska lång tid. Politik tar mycket tid och det ska konkurrera med det övriga livet, så jag har mognat i beslutet att jag inte kör fyra år till, säger Johanna Beijer (S) till SVT Nyheter Blekinge.

Johanna Beijer betonar att det är ett eget val, att hon både driver företag och har familj och därmed många saker igång samtidigt.

– Jag tänker att jag får välja. Och just nu väljer jag att inte jobba med politik, men det betyder inte att jag alltid kommer att sluta med politik. Men just att ha det ansvaret att driva Socialdemokratisk politik fullt ut, det passar inte in just nu.

Avstod coronavaccin

Johanna Beijer är vald till att leda det politiska arbetet för mandatperioden 2019-2022, men väljer nu att lämna sina uppdrag innan mandatperioden är slut. Hon lämnar samtliga kommunala uppdrag i förtid och kommer att tjänstgöra fram till den 28 februari.

Däremot kommer Johanna Beijer att sitta kvar i regionen mandatperioden ut och fortsätta vara medlem i Socialdemokraterna.

Under hösten fick oppositionsrådet ta emot en hel del kritik efter att det framkom att hon valt att inte vaccinera sig mot covid-19.

Beijer säger dock idag att kritiken inte är ett skäl till hennes avgång.

– Men jag tror att om jag hade valt att ställa upp så tror jag att det hade varit svårt. Men de här tankarna kom innan, så för mig har det inte varit en del i det här. Jag ser bara att jag måste välja vad jag vill göra i livet. När man som ledare säger att det är dags att sluta, då är det väldigt definitivt.

Vem som tar över efter Beijer ska partiet nu diskutera.

– Nu har vi en process med att utse en efterträdare, vilket vi kommer göra under februari, säger Markus Alexandersson, ordförande för Socialdemokraterna i Sölvesborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.