Foto: Emma Rosbladh

Sören jagar klappar till katter

Publicerad

Sveriges hemlösa och utsatta katter kan räkna med julklappar i år.

Katten Sören Fernström har samlat in över en halv miljon kronor till sina medkatter.

– Han tar en krona klappen, men många lägger mycket mer, säger matte Ann-Sofie Leveau.

Katten Sören Fernström från Klackebäck utanför Karlskrona är troligen Sveriges mest klappade katt. Under sex år har han rest runt med sin husse och matte, Lars och Ann-Sofie Leveau, på marknader – och tagit betalt för varje klapp.

– Det var inte alls meningen att han skulle ligga där framme och bli klappad. Men redan från första gången, då var han sex månader, ville han ligga längst fram där på marknadsdisken och bli klappad. Han är nämligen en sådan där katt som gillar uppmärksamhet, säger Ann-Sofie Leveau till TT och skrattar.

Nått drömgräns

Egentligen skulle Sören Fernström bara vara med som sällskap i bussen.

– Men alla skulle klappa honom och när vi hade varit iväg på några marknader kom vi på att folk faktiskt kan skänka någon krona när de klappar honom. Så att han kan betala till alla hemlösa katter som finns runt om i Sverige.

Nu har han nått en första drömgräns – en halv miljon kronor under sex år. Efter att lokaltidningen Sydöstran skrev om Sörens jakt på drömgränsen skänktes pengar utan att folk ens ville klappa honom.

– Efter det har det gått rasande fort. Folk har swishat och skickat pengar via bankkonto den senaste veckan, säger Ann-Sofie Leveau.

Firar på köksbordet

Pengarna skänks till olika organisationer som hjälper hemlösa och utsatta katter runt om i Sverige. Sören var själv utsatt för sex år sedan. Fyra månader gammal skulle han avlivas, men Sören räddades av ett katthem i Nybro och hamnade till slut hos paret Leveau.

Hur tar Sören Fernström det att han passerat en halv miljon kronor?

– Sören ligger just nu på köksbordet. Han bryr sig inte så mycket.

Vad blir nästa mål?

– Ja, han får väl jobba sig vidare mot miljonen nu, säger Ann-Sofie Leveau och skrattar.

Fakta: Sören Fernström

Visa

Ålder: 6,5 år.

Bor: Klakebäck, Blekinge.

Ras: Huskatt.

Matte och husse: Ann-Sofie och Lars Leveau.

Syskon: Polarn Pilkvist 16,5 år, Gizzmo Gren, 4, Tummelisa Kovacic, 7 månader, Dockan Kovacic, 5 månader.

Kuriosa: Samtliga katter som bor hos paret Leveau har varit hemlösa eller utsatta på något vis och har fått efternamn från de som har drivit katthemmen de kommit från. Förutom Polarn Pilkvist, som hittades av en granne med det efternamnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer