Foto: TT

Sparpaket för skolan – 20 tjänster ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 tjänster behöver försvinna från de kommunala skolorna i Karlskrona för att komma till rätta med budgeten inom Kunskapsnämnden. Förhandlingar mellan fackförbund och kommunen har nu inletts.

Kunskapsnämnden i Karlskrona väntas gå tio miljoner back i år och nu sätts åtgärder in för att komma tillrätta med ekonomin. Kommunen har sett över var och hur de ska spara och det blir på personalsidan, det skriver BLT.

– Minst 20 tjänster försvinner och det blir inte på lärarsidan utan inom andra tjänster som elevassistenter eller skolresurser, säger Göran Palmér, förvaltningschef Kunskapsförvaltningen, till tidningen.

Inga uppsägningar

Kunskapsnämndens ordförande, Sandra Bizzozero (S), säger till SVT att det inte kommer bli tal om några uppsägningar.

– Inte vad vi i politiken har fått till oss i alla fall, utan det handlar om tidsbegränsade anställningar som kanske inte förlängs. Man kommer att göra anställningsprövningar och se över i skolorna vad som behövs så att det blir likvärdigt, säger hon.

Hur allvarligt är det här, anser du?

– Personaltätheten i skolorna ser fortfarande väldigt bra ut, och det har blivit många fler anställda under mandatperioden. Skolorna omsätter 1,4 miljarder kronor och vi är nu på väg mot en balans i ekonomin. Det är oerhört viktigt att ha ordning och reda på ekonomin i skolan.

Förhandlingar pågår

Christopher Larsson (SD), ledamot i Kunskapsnämnden, säger att en samlad opposition enades att inte ställa sig bakom besparingar på personalen.

– Situationen i skolan är oerhört bekymmersam och jag är allvarligt oroad, säger Christopher Larsson (SD), gruppledare och ledamot i kunskapsnämnden.

Vad får det här för konsekvenser?

– Att de elever med  störst behov av stöd drabbas hårdast. Det kommer inte att leda till att skolmiljön blir mindre stökig och orolig. Vi har redan i dag problem med svaga resultat och stök i många klasser. 

Förhandlingar pågår nu mellan fackförbund och kommunen om exakt hur många tjänster det handlar om och på vilka skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.