Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folk som genar över tågspåret, är det vanligaste. Det berättar Trafikverkets verksamhetssamordnare Göran Holmberg. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Spårspring ett ökande problem i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Spåret är för tåget – inte för dig. Det är Trafikverkets stränga uppmaning för att nu uppmärksamma ett ökande problem.

Så kallat spårspring har blivit allt vanligare och bara i år har ett 40-tal händelser rapporterats i Blekinge.

Det handlar framför allt om spårspring av personer som ska hinna med ett tåg, men även jägare som går i spåren är ett problem, samt personer som är självmordsbenägna.

– De som genar är de vanligaste. Det här är ett stort problem. Folk tycker att de hinner, men de tänker inte på konsekvenserna för så många andra, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket.

I södra Sverige har drygt 725 fall av obehöriga i spår rapporterats bara i år, varav ett 40-tal i Blekinge. Det tros även finnas ett stort mörkertal av händelser som aldrig kommer till Trafikverkets kännedom.

Stora kostnader

Spårspring orsakar också förseningar och innebär höga och onödiga kostnader.

– Det är väldigt svårt att ge en exakt siffra på det här. Men en analys som gjorts visar att varje resenär som försenas en timme kan man räkna med kostar 300 kronor. Sedan får man då multiplicera det med hur många det är på tåget. Så det blir snabbt ett par hundra tusen när en obehörig i spåret som kanske gör att fler tåg påverkas, säger Göran Holmberg.

Trafikverket arbetar nu med att försöka nå ut med så mycket information som möjligt, både i skolor och i övriga samhället.

– Vi tittar också hela tiden på vilka saker vi kan göra i anläggningen för att den ska bli säkrare.

Antal händelser i Blekinges kommuner under 2022 ( t.om. 30 aug)

Karlskrona

16 händelser

Karlshamn

9 händelser

2 omhändertagna

Bräknehoby

4 händelser

1 omhändertagen

Ronneby/Nättraby

7 händelser

4 omhändertagna

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.