Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör KD-ledaren Anna Ekberg om anklagelserna mot kommunalrådet Roger Fredriksson. Från vänster i bild: Nicolas Westrup (SD), Roger Gardell (L), Roger Fredriksson (M) och Anna Ekberg (KD). Foto: SVT

Sprickan i Ronnebystyret: ”Inte så genomtänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna mot Roger Fredriksson (M) om maktfullkomlighet och kränkningar har orsakat en spricka i Ronnebystyret.

KD-toppen Anna Ekberg menar att det finns en ”osund organisationskultur” i Ronneby. En bild som inte delas av övriga kommunalråd.

P4 Blekinge och SVT Nyheter Blekinge har publicerat vittnesmål från politiker och tjänstemän i Ronneby som öppet anklagar kommunalrådet Roger Fredriksson (M) för kränkande beteenden.

KD-toppen Anna Ekberg hyllade i sociala medier politiker som träder fram – och beskrev vad hon anser som en ”osund organisationskultur” med ”härskartekniker och skrämseltaktiker från den högsta ledningen”.

Nicolas Westrup (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen, är kritisk till agerandet.

– Det kanske inte var så genomtänkt, vi sitter fyra gruppledare och försöker arbeta tillsammans. Har en av oss problem kanske man ska ta det med vederbörande internt och det mötet har vi inte haft.

Lyft problemen internt

Anna Ekberg slår tillbaka mot kritiken.

– Då kan jag hälsa den gode Nicolas att det var genomtänkt. Jag ser mig själv som en ganska god kommunikatör och jag funderar väldigt mycket innan jag skriver någonting. Jag tycker att vi som sitter i styret har ett ansvar här. Både jag, Nicolas, Roger Gardell och ytterst Roger Fredriksson.

Vidare säger Anna Ekberg att hon vid flera tillfällen har lyft problemen internt – i styret, till andra politiker och kommundirektören.

– Men jag har inte känt att det har funnits någon vilja att ta tag i detta. Jag har inte tagit upp det direkt med Roger Fredriksson och det kanske jag borde ha gjort, men det är svårt.

”Stark oro”

Hur Ronnebystyret ska gå vidare är oklart. Det beskrivs en stark oro hos politiker och tjänstemän kring vad som komma skall.

– Det är starkt av personerna som har gått ut och påpekat problemet som finns. Jag vill inte försvara om det sagts hårda ord. Men nu måste vi invänta hur Moderaterna agerar för att veta hur vi ska gå vidare, säger Nicolas Westrup (SD).

Roger Gardell är gruppledare för Liberalerna. Han menar att bilden som målas upp av kommunalrådet är för honom främmande.

– Jag har aldrig upplevt det på det sättet. Det här är helt nytt för mig, säger han.

SVT har sökt Roger Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.