Carl Brinck är vice kårordförande för Blekinge studentkår vid BTH där det råder brist på studentbostäder. Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Konrad Olsson/SVT

Stor brist på studentbostäder inför hösten: ”Väldigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på bostäder för studenter i Blekinge råder även inför höstens terminsstart. 720 nya studenter kommer till BTH men i nuläget finns endast 130 lediga bostäder.

Intresset har varit högt för Blekinge tekniska högskola som aldrig haft fler sökande. Samtidigt är bostadssituationen ansträngd för studenterna även detta år.

Till hösten ska 720 nya studenter börja på BTH och i Karlshamn ser läget stabilt ut. I Karlskrona är situationen värre där det bara finns 130 lediga studentbostäder.

– Det är väldigt många studenter och för lite studentbostadsverksamhet. Det är väldigt illa. Bostadsföretagen släpper bostäder successivt men det är fortfarande inte tillräckligt för att varje student i Karlskrona ska få en säker bostad inför terminsstart, säger Carl Brinck, vice kårordförande för Blekinge studentkår.

Kan få sämre klassificering

Varje år kommer Sveriges Förenade Studentkårer med en bostadsrapport kring situationen på orter med universitet och högskolor. Karlshamn brukar få grön klassificering eftersom de kan erbjuda boende inom en månad. Karlskrona däremot har pendlat mellan röd och gul klassificering eftersom de inte alltid kunnat erbjuda boende under höstterminen.

– I Karlshamn kommer det enligt våra beräkningar att vara grönt men med situationen i Karlskrona är det osäkert om vi  ens får behålla den gula klassificeringen som vi hade senast eftersom det kommit ett större tryck med nya studenter, säger Carl Brinck.

Grön, Gul- och Rödlistade studieorter i Sverige 2020. Foto: SVT Grafik
Grön, Gul- och Rödlistade studieorter i Sverige 2019. Foto: SVT Grafik

Sveriges Förenade Studentkårers bostadsrapport

Grön: En studieort blir grön om den kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

Gul: En studieort blir gul om den någon gång under höstterminen kan erbjuda studenter ett boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. (För gulmarkeringen finns inget krav på rimliga hyresnivåer eller avstånd till campus.)

Röd: En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

Källa: SFS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.