Kalle Sandström (S) är landstingsråd i Blekinge. Foto: Landstinget Blekinge/SVT

Landstinget Blekinge mot mångmiljonminus

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Blekinge gör ett stort minusresultat, och bokslutet väntas visa på runt 80 miljoner minus i ekonomin. Främst beror resultatet på kostnader för hyrläkare och läkemedel, enligt landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Siffrorna för 2017 presenterades på Landstingsstyrelsens arbetsutskott under måndagen.

– Bokslutet är inte helt klart, men det visar på ett ganska stort underskott på runt 80 miljoner kronor. I första hand handlar det om kostnader för hyrläkare, läkemedel och att det köpts vård från andra landsting, säger Kalle Sandström (S).

Dyrt med hyrläkare

Kalle Sandström berättar att hyrläkarna kostade landstinget omkring 165 miljoner kronor under förra året.

– Tjänstemännen ska presentera ett förslag på åtgärder till den 5 februari när vi ska ha ett extra insatt landstingsstyrelse möte, säger Kalle Sandström.

Enligt landstingsrådet jobbar redan förvaltningar och nämnder med att få ner kostnaderna.

Kan tillgängligheten i vården försämras nu då?

– Ja det är klart att konsekvensen kan bli om vi stramar åt tillgängligheten av hyrläkare, säger Kalle Sandström.

Jobbar med läkarrekryteringar

Men han tillägger att det som alltid handlar om prioriteringar och att alternativ måste vägas mot varandra. En nationell debatt om sjukvård pågår där det pratas om att mer centralisera specialistsjukvården,vilket bygger på att mer vård måste köpas från landets universitetssjukhus. Det i sin tur gör att kostnaderna för specialistsjukvården ökar ännu mer, enligt Sandström.

– Underskottet är inte tillfredsställande men det kostar att driva vård i ett litet landsting och det frestar på att upprätthålla bra sjukvård men Blekingeborna ska inte få försämrad vård, nu handlar det om att hantera åtgärderna för 2018 ansvarsfullt, säger Kalle Sandström.

Landstinget jobbar med att rekrytera dels  ST-läkare, utbildningsläkare som kan stanna i landstinget när de är färdig utbildade, och dels läkare från utlandet.

I oktober förra året pekade delårsbokslutet på ett underskott på 50 miljoner kronor – röda siffror som alltså förvärrades ytterligare under fjolårets sista månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.