Polisen spärrade av den misstänkta brottsplatsen i Karlskrona kommun. Foto: Stina Sandström

Svar om misstänkta mordet: kvinnan ströps till döds

Uppdaterad
Publicerad

Offret hittades död i en bostad i Karlskrona i juli – och sedan dess sitter en man häktad, misstänkt för mord. 

Nu vet åklagaren att kvinnan ströps till döds och rättsläkarens utlåtande tyder på att hon bragts om livet. 

– Misstankarna om mord har i vart fall inte försvagats, säger åklagare Malin Niklasson.

Det var den 11 juli som larmet om den då redan avlidna kvinnan kom till polisen. Hon hade påträffats livlös i sin bostad och dödförklarades senare på Blekingesjukhuset. En 55-årig man greps, anhölls och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen är fortsatt häktad och har hela tiden nekat till att ha orsakat kvinnans död.

– Vi har genomfört en mängd förhör för att skapa oss en sammanhängande bild av vad som har hänt, säger åklagare Malin Niklasson. 

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Våld mot halsen

I mitten av förra veckan kom svar på några av de frågor som åklagaren väntat på när resultatet av obduktionsprotokollet kunde redovisas.

– Vi kan konstatera att dödssättet är åtstramande våld mot halsen. 

I protokollet har också rättsläkaren dragit slutsatser av skadorna på kroppen.

– Det är en fingervisning om hur det har gått till. Och jag kan säga att misstankarna om mord i vart fall inte försvagats, säger Malin Niklasson. 

Nekar till brott

Närmast väntar nya förhör och en svar från den kriminaltekniska analysen. När ett eventuellt åtal kan vara väckt är för tidigt att säga, enligt Malin Niklasson. Häktestiden för den misstänkte 55-åringen förlängdes i slutet av  förra veckan.

– Han står fast vid det han sagt hela tiden, att han inte har något med kvinnans död att göra. Det är väldigt speciella omständigheter och därför vill jag inte lämna några detaljer i övrigt, säger mannens advokat Pia Lindström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet