Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Lilja, vd på Elleholms tomater, är starkt kritisk till att elstödet till företag fortsätter att dröja trots alla löften. Hör mer av hans kritik i klippet ovan. Foto: Erik Lundmark/SVT

Svidande kritik mot utlovade elstödet till företag: ”Taffligt skött”

Publicerad

Tidigare i veckan meddelade regeringen att företag i Sydsverige kan ansöka om elstöd från den 30 maj. På tok försent, säger Thomas Lilja, ägare av Elleholms tomatodling utanför Karlshamn.

– Det är så taffligt skött, säger han.

På Elleholms tomatodling, som är näst störst i Sverige, har vinterodlingen redan tvingats ställas in på grund av de höga elpriserna.

Och att de först den 30 maj kan ansöka om det utlovade elstödet har fått Thomas Lilja att ilskna till så pass att han skickade brev till närings- och finansdepartementet.

– Det gjorde jag för att jag tycker att det är taffligt skött och oförskämt att man tar alldeles för lätt på den här frågan, säger han.

”Måste gå till banken”

Han beskriver odlingsbranschen som en framtung verksamhet, där de stora investeringarna i exempelvis personal och energi måste göras först – innan vinsten i form av tomatskörd kan plockas hem. Och det försenade elstödet försämrar likviditeten i företaget.

– Och blir den försämrad måste vi gå till banken och låna mer pengar. Och att låna pengar är dyrt i dag, och då påverkas resultatet. Så vi är lite upprörda över det här. Det är alldeles för sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.