Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill strikt hänvisa den frågan till finansministern”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om kritiken. Foto: SVT

Svenskarna kan ha missat elstöd på miljarder

Uppdaterad
Publicerad

EU:s vinsttak på el har ännu inte kommit på plats i Sverige.

Enligt en granskning av DN kan svenskarna ha gått miste om flera miljarder på grund av det.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) menar att i deras beräkningar handlade det snarare om några hundra miljoner.

– Där har andra frågor varit mer prioriterade. Inte minst att få på plats elstödet.

I september kom EU:s energiministrar överens om att införa ett vinsttak för elproducenter. Vinster över 180 euro per megawattimme ska betalas till staten för att sedan omfördelas till elkunderna.

Men till skillnad från flera andra EU-länder kommer de svenska elbolagen få behålla sina övervinster från vintern. Lagen började gälla i EU den 1 december 2022, men i Sverige kommer vinsttaket införas först den 1 mars.

Enligt Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionens beräkningar skulle ett vinsttak kunnat ge statskassan 6 miljarder under januari och februari, skriver DN.

Behövs kompletterande lagstiftning

Regeringen menar att det är naturligt att det tar tid på grund av att kompletterande lagstiftning har behövt införas innan vinsttaket kunnat komma på plats. Det tar därför tid för lagarna att gå igenom alla instanser innan de kommer på plats.

Finansdepartementet kommenterar att vinsttaket dessutom ses som en skatt och att det inte är tillåtet att tillämpa skatt retroaktivt.

Flera experter som tidningen pratat med är däremot tveksamma till de förklaringarna. Förordningar från EU ska tillämpas direkt, och förordningen trädde i kraft redan den 8 oktober så det finns därför ingen risk för retroaktivitet enligt professorn Mats Tjernberg.

”Prioriterade andra frågor”

Samtidigt säger Energi- och näringminister Ebba Busch i Morgonstudion att hon var redo att införa vinsttaket omedelbart i höstas men att det var en fråga om prioriteringar.

-  Det handlar om att det underlag jag fick när vi tittade på den här frågan i höstas gav vid handen att det bara skulle handla om några hundra miljoner. Då kan man tycka bara och bara, men där har andra frågor varit mer prioriterade. Inte minst att få på plats elstödet, säger Ebba Busch till SVT.

– Man har landat i helt olika siffror, säger Ebba Busch som betonar att den här frågan är Finansdepartementets ansvar.

SVT har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Kallas till näringsutskottet

Miljöpartiet har nu kallat upp Ebba Busch till näringsutskottet med anledning av nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.