Hyresvärdarna i södra och mellersta Sverige resonerar olika inför om det statliga elstödet ska gå till hyresgäster som köper sin el via hyresvärden eller får elen inbakad i hyran. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hyresvärdar behåller pengarna när statliga elstödet betalas ut

Publicerad

Det statliga elstödet till 4,3 miljoner hushåll ska snart börja betalas ut till elkunder i södra och mellersta Sverige. Men nästan hälften av de hyresgäster som får elpriset inbakat i hyran eller köper el av sin hyresvärd kommer inte att få något elstöd då hyresvärden valt att behålla elstödet själv, enligt en enkät som tidningen Hem och hyra har gjort.

Efter höstens och vinterns skenande elpriser ska nu det statliga elstödet till hushåll i södra och mellersta Sverige börja betalas ut från och med den 20 februari. 

En enkät som skickats ut till alla kommunala och stora privata hyresvärdar i södra och mellersta Sverige visar att 46 procent av bolagen planerar att behålla elstödet själva i stället för att vidarebefordra det till sina hyresgäster, rapporterar tidningen Hem och hyra.

Pengar till underhåll

Men detta gäller inte för många IMD-kunder, alltså de hyresgäster som köper el av sin hyresvärd eller har elkostnaden inbakad i hyran. 

– Våra IMD-kunder har haft ett förhållandevis lågt, fast elpris. Det är en anledning till att vi behåller stödet – för det arbete vi gör för att kunna ha ett lågt pris. Sedan kommer pengarna i huvudsak att användas till underhåll, säger Per Stephani, vd för kommunala hyresvärden Kalmarhem, till tidningen.

Fick elstödet på faktura

Men vissa hyresvärder resonerar annorlunda, som exempelvis bolaget Wallenstam som har runt 6 000 IMD-hyresgäster.

– De fick el-stödet på februaris faktura. Vi var måna om att det skulle komma ut fort till hyresgästerna så därför valde vi den lösningen, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.

Se Energiforsks vd Markus Wråke i klippet när han svara på frågor om framtidens elpriser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markus Wråke, vd för Energiforsk, svarar på tre frågor om framtidens elpriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.