Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets Per Bolund har kalla energiminister Ebba Busch till riksdagens näringsutskott. Hör varför i klippet. Foto: SVT arkiv

Oppositionens kritik om elmiljarderna: ”Häpnadsväckande dåligt skött”

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljarder från elbolagen kan ha undgått de svenska hushållen.

Oppositionen kräver nu svar från energi- och näringsminister Ebba Busch.

– Frågan är om man har skött det klantigt från regeringens sida, säger Per Bolund (MP).

Den 1 mars ska EU-lagen om övervinster från elbolagen börja gälla i Sverige. Det innebär att miljoner eller rent av miljarder ska ges tillbaka till elkunderna.

Men enligt direktivet från EU skulle lagen träda i kraft redan den 1 december och den svenska staten kan därmed ha missat intäkter på mellan 3 och 10 miljarder kronor, enligt DN:s granskning.

Oppositionspartierna är mycket kritiska till agerandet. Miljöpartiet har kallat ansvarig minister Ebba Busch (KD) till näringsutskottet för att svara på varför vinsttaket inte har kunnat införas tidigare.

– Det är häpnadsväckande hur dåligt man har skött det här. För oss är det oförståeligt varför Sverige ska vänta till mars när alla andra länder i EU klarar av att göra det hela vintern, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Vänsterpartiet har även KU-anmält energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M), rapporterar Ekot.

Busch:  ”Andra frågor har varit mer prioriterade”

Ebba Busch menar att hon var redo att införa vinsttaket omedelbart i höstas men att det inte var prioriterat då det enligt regeringens underlag beräknades vara en betydligt lägre siffra.

-  Det handlar om att det underlag jag fick när vi tittade på den här frågan i höstas gav vid handen att det bara skulle handla om några hundra miljoner. Då kan man tycka bara och bara, men där har andra frågor varit mer prioriterade. Inte minst att få på plats elstödet, säger Ebba Busch i SVT:s Morgonstudion.

Bolund: ”Frågan är om det är klantigt skött”

Miljöpartiet säger att de vill ha svar på varför Sverige som enda land i EU har avstått från flera miljarder kronor.

– Frågan är då om det bara är för att man har skött det klantigt från regeringens sida eller ligger det några andra skäl bakom att svenska elkunder ska behandlas sämre än elkunder i andra EU-länder.

SVT har sökt Ebba Busch och Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.