SVT:s reporter Jennifer Alm har nominerats tillsammans med fotografen Henrik Friberg och redaktören Martin Hult Ogenblad. Foto: Privat / SVT

SVT:s rapportering om kravallerna i Ronneby kan vinna journalistpris

Publicerad

SVT Nyheter Blekinges rapportering om upploppet i Ronneby kan vinna nationellt pris i kategorin Förklarande journalistik i årets upplaga av Sverigepriset.

Upploppsscener och stenkastning pågår i centrala Ronneby i över en timma och stor förödelse lämnas i stadskärnan i slutet av augusti förra året.

SVT Nyheter Blekinges reporter Jennifer Alm, fotografen Henrik Friberg och redaktören Martin Hult Ogenblad var tiden efter upploppen på plats i Ronneby för att ge en bild av vad som ligger bakom oroligheterna.

Hård konkurrens

I juryns motivering till nomineringen till Sverigepriset nämns bland annat att rapporteringen visar på ”en osminkad och äkta bild av det polariserade Ronneby.”

– Det är jättekul att vi blir nominerade till Sverigepriset. Jag vet att konkurrensen är hård. Den här journalistiken kändes oerhört angelägen då, och gör det fortfarande, säger Mattias Christiansson, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Blekinge.

Det är för andra året i rad som SVT Nyheter Blekinges redaktion är nominerad till Sverigepriset.

Sverigepriset är SVT:s interna pris, där bidrag från hela landets lokalredaktioner och riksnyheter prisas. Final och prisutdelning av 2021 års Sverigepris sker den 17 mars.

SVT Blekinge ger här en osminkad och äkta bild av det polariserade Ronneby. Teamet har tagit sig tid att befinna sig på plats för att få publiken att förstå helheten. Publiceringen är berättad med nyfikenhet och vilja att förstå de olika parterna i konflikten. Här sätts händelsen, utvecklingen, tidsperspektiven och konsekvenserna in i en kontext. Ett samhällsproblem som finns på många platser i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet