Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Fembro lämnar Blekinge. Anledningen är Ronnebys kulturpolitik. Foto: SVT

Teaterchefen lämnar Blekinge – för tredje gången

Uppdaterad
Publicerad

Teaterchefen och UDG-grundaren Ulf Fembro lämnar sitt uppdrag som konstnärlig ledare för Ronneby Folkteater.

– Hur kommunen behandlat teatern är ingenting annat än en nationell skandal, säger han.

Ett år har snart gått sedan Ulf Fembro tog över som ledare på Ronneby Folkteater. Men nu meddelar han att han lämnar sitt uppdrag – tredje gången han under sin karriär lämnar länet i protest mot förd kulturpolitik.

– Orsaken är helt enkelt att kommunen infört ett regelverk som omöjliggjort för mig att arbeta för kommunala medel. Vi får inte anställa personal för de bidrag som betalas ut. Därför har jag arbetat ideellt sedan i maj, säger Ulf Fembro.

Satt upp flera föreställningar sedan återkomsten

Under sitt år i Ronneby har Fembro satt upp Ronneby folkteaters största satsning någonsin, musikalen Fiskaren och Gud, där flera medlemmar ur den Blekingeförankrade UDG-gruppen medvekar.

Fembro har bland annat också satt upp musikföreställningen ”Den motvillige trubaduren”.

En arbete som Fembro, som fortfarande är bosatt i Halmstad, nu beskriver som hans förmodligen sista någonsin i Blekinge.

– Jag och min fru hade faktiskt planer på att flytta hit igen. I stället gör vi vår allra sista föreställning den 3 december. För 25 år sedan var Ronneby landets bästa kulturkommun. Det är en sorglig utveckling, säger han.

På 1980-talet låg Ulf Fembro bakom den framgångsrika och nationellt uppmärksammade teatergruppen UDG i Karlskrona. Därefter har han bland annat varit teaterchef för Folkteatern i Gävleborg, rektor på Kulturskolan i Halmstad och regissör åt regionteatern Blekinge/Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.