Tidigare missbrukare dömer ut placeringen

Uppdaterad
Publicerad

Unga kvinnor i missbruk lever i en särskilt utsatt position, menar både forskare och kvinnor med egen erfarenhet av droger.

Den samlade bilden är att Rosenbom inte var rätt plats för 21-åriga Emmeli – som ville bryta sin destruktiva livsstil.

Enligt socialförvaltningens chef Anette Gladher är Rosenbom inget önskvärt alternativ för någon – oavsett kön och ålder. Ändå var det där som Emmeli tilldelades en plats i juni i år. Enligt flera vänner till 21-åringen ledde placeringen till ett allt tyngre och mer frekvent missbruk än tidigare.

– Under de tre månaderna hon bodde på Rosenbom gick det bara utför. Hon rasade i vikt och vi fick höra att hon själv sålde droger från sin lägenhet. För en anhörig erkände hon att hon nu börjat injicera, säger Emmelis mamma Nina Bergman.

#falletemmeli

Flera av Emmelis vänner blev oroliga över vad som hände.

– När jag träffade henne i augusti var hon jättesmal. Hon sa till mig att hon bett om hjälp och att hon ville sluta. Det var sista gången jag såg henne i livet, säger Anneli Liljegren, som levt ett hårt missbruksliv men som är drogfri sedan 14 år tillbaka.

Finns behandlingshem – för män

Vännen Sofie Oskarsson har själv varit placerad på Rosenbom i flera omgångar.

– Emmeli skulle aldrig ha satts där. Hon mådde inte bra.

I kommunen finns i dag Karlskrona behandlingshem – men det är uteslutande platser för män. Kvinnor är exkluderade.

– Eftersom det då finns ett relativt stort antal platser på Rosenbom är risken att personer som egentligen skulle haft en annan insats blir placerade där. Men att de har ett behandlingshem för män visar att kommunen är medveten om risken att blanda män och kvinnor i missbrukarmiljöer, säger han.

Socialchefen undvikande

Är det lämpligt placera kvinnor på Rosenbom?

– Rosenbom är ett stödboende som är det sista alternativet vi har att tillgå, och är egentligen inte önskvärt överhuvudtaget, men vi har yttersta ansvaret när människor befinner sig i akut hemlöshet.

Men är det lämpligt, ja eller nej?

– Återigen som jag sa, det är ett hemlöshetsboende när man är i akut hemlöshet när alternativet är ingenting.

Kvinnor särskilt utsatta

Anneli Liljegren menar att Rosenbomsplaceringen var förödande för 21-åriga Emmeli.

– Som kvinna är du särskilt utsatt i dessa miljöer. Du kan bli skuldsatt, tillgången på droger är konstant och du kan få betala med din kropp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet