Den välmeriterade kriminalteknikern Sonny Björk anlitas av försvaret, för att rentvå den misstänkte buntbandsmördaren i Karlskrona. Foto: Polisen/SVT

Tidigare Palmepolis ska fria misstänkt strypmördare

Publicerad

Den tidigare kriminalteknikern Sonny Björk är ett av försvarets trumfkort när rättegången mot den misstänkte buntbandsmördaren i Karlskrona inleds nästa vecka. Björk har tidigare jobbat med flera av landets största utredningar. Nu anlitas han som konsult.

Det är den åtalade 56-åringens försvarare Pia Lindström som inkommit med bevisuppgifter i syfte att fria mannen från misstankarna om att ha strypt en anhörig med buntband i juli förra året.

Lindström har åberopat flera vittnen, som alla kallas in för att styra att 56-åringen inte berövat kvinnan livet.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

– Jag har kallat två sakkunniga vittnen för att visa att det min klient säger är sant, att det har gått till på det sättet han säger, säger Pia Lindström, försvarsadvokat.

Välmeriterad forensiker

En av dem som kommer att höras och som redan lämnat ett expertutlåtande är den tidigare kriminalkommissarien Sonny Björk, som tidigare arbetat med fall som Lasermannen, polismorden i Malexander samt med mordet på Olof Palme.

Björks slutsatser är att det av förundersökningen inte går att få ”en klar bild av händelseförloppet” och han understryker att det vid obduktionen inte gått att fastställa hur hårt buntbandet varit åtdraget runt kvinnans hals. Han menar vidare att det ”inte finns några omständigheter som objektivt talar för att [den åtalade] strypt [kvinnan] med ett buntband”.

– Jag kommenterar inte mina slutsatser innan jag avlagt mitt vittnesmål, säger Sonny Björk, till SVT Nyheter Blekinge.

Har granskat förhören

Försvaret har förutom Björk också kallat in ambulanspersonal samt Pär Anders Granhag , psykologiprofessor vid Göteborgs Universitet.

Granhag har närmare granskat förhören med den misstänkte 56-åringen. Att 56-åringen ändrat sin version, exempelvis kring var och hur den livlösa kvinnan påträffades är inte konstigt för en person i chocktillstånd, menar han i sina slutsatser.

– Min klient hittar kvinnan livlös i sängen, och agerar då på ett visst sätt. Då kan folk tycka att man säger irrationella saker. Professor Granhag vet vad vetenskapen och forskningen säger om det, och han är den främste i Sverige på det här området, säger Pia Lindström, försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt strypmord i Karlskrona

Mer i ämnet