Flera föräldrar med barn på Torgbackens förskola får längre restid efter att förskolan flyttade till ersättningslokaler i Lyckeby. Foto: SVT

Efter larm om allergier – Torgbackens förskola flyttar sin verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Efter personalens larm om hälsoproblem på Torgbackens förskola i Karlskrona har kommunen beslutat att flytta verksamheten.

”Vi vill inte ta några risker”, säger Marina Eriksson, avdelningschef på kunskapsförvaltningen i Karlskrona.

Kommunen arbetar nu med att hitta nya lokaler tills undersökningarna av lokalerna på Torgbacken är klara.

– Vi arbetar intensivt för att hitta en lokal, säger Marina Eriksson till SVT Nyheter Blekinge.

Inledningsvis kommer verksamheten att flyttas till tillfälliga lokaler i Lyckeby. Tre avdelningar och nattverksamheten berörs av flytten.

Ola Karlsson är en av de föräldrar som har barn på förskolan och som drabbas av flytten.

– Är det dåliga lokaler får vi finna oss i det. Vi behöver frisk personal, säger han.

Krav på åtgärder

För en dryg månad sedan slog fackförbundet Kommunal larm om den dåliga inomhusmiljön och krävde åtgärder från arbetsgivaren. Flera anställda hade då drabbats av hosta, rinnande ögon och andra astmaliknande symptom.

Mögel och fukt i källare

Det är inte första gången personal har mått dåligt av inomhusmiljön på Torgbackens förskola. För tre år sedan kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att både barn och personal mått dåligt i lokalerna och att det då hade konstaterats att det under lång tid funnits fuktproblem i källaren och att det vuxit synligt mögel på gammalt byggspill.

Flera åtgärder har sedan dess gjorts men nu oroar sig personal över att problemen har kommit tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.