Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fackförbundet Kommunal ser allvarligt på att personal på Torgbackens förskola återigen mår dåligt av inomhusmiljön. Foto: SVT/Stina Sandström

Facket kräver åtgärder efter nya hälsoproblem på förskola

Publicerad

Personal på Torgbackens förskola i Karlskrona är oroliga över hur inomhusmiljön på Torgbackes förskola påverkar deras hälsa efter att återigen drabbats av allergiliknande symptom. Nu kräver fackförbundet Kommunal åtgärder från arbetsgivaren.

Flera anställda på Torgbackens förskola har sedan drygt en månad tillbaka drabbats av hosta, rinnande ögon och andra astmaliknande symptom, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

Enligt fackförbundet Kommunal är det många som mår dåligt över situationen.

– De är oroliga över vad som händer och om det är något i huset som behöver åtgärdas. De tänker att det inte kan vara så många som inbillar sig att de mår dåligt utan att det är någonting som gör att de inte fungerar, säger Daniel Deleuran, ordförande Kommunal Karlskrona.

Har funnits mögel

Det är inte första gången personal har mått dåligt av inomhusmiljön på Torgbackens förskola. För tre år sedan kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att både barn och personal på mått dåligt i lokalerna och att det då hade konstaterats att det under lång tid funnits fuktproblem i källaren och att det vuxit synligt mögel på gammalt byggspill.

Flera åtgärder har sedan dess gjorts men nu oroar sig personal över att problemen har kommit tillbaka.

– Jag ser allvarligt på det och oavsett vad man kommer fram till förväntar jag mig någon typ av åtgärd från arbetsgivarens sida och att man tar det lika allvarligt som vi gör, säger Daniel Deleuran.

Nya undersökningar

Under gårdagen beslutade Karlskrona kommun att nya undersökningar ska göras av luften i lokalerna.

– Vi ser allvarligt på de här signalerna. Man har påbörjat en luftmätning från och med igår så får vi se vad den visar och hur vi går vidare efter det, säger Marina Eriksson, avdelningschef Karlskrona kommun.

Kan man behöva flytta verksamheten?

– Jag kan inte svara på det i nuläget och jag vill inte spekulera men vi har ett beslutsmöte imorgon som jag hoppas ska leda till att vi vet en mer långsiktig plan för förskolan, säger Marina Eriksson.

Foto: SVT/Stina Sandström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet