Torgbacken fick kritik av bland annat astma- och allergiförbundet. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Efter avslöjandet – samtliga skolor håller på att undersökas

Uppdaterad
Publicerad

Fukt- och mögellarmet från Torgbackens förskola ledde till att Karlskrona kommun ville undersöka samtliga skolor i kommunen.

Men hur arbetet gått är hittills hemligt.

Det var i december förra året som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att fukt och mögel på Torgbackens förskola ledde till att personal och barn mådde dåligt.

Även barn på förskolan Rosenhill i Lyckeby tvingats flytta på grund av dålig innermiljö.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Läs mer: Mögel på förskola – personal hotar att säga upp sig

Problemen på Torgbackens förskola löste sig via en rad insatser och Karlskrona kommun lovade att undersöka alla kommunens skolor.

Presenteras i höst

Det arbetet är i full gång men vad som eventuellt påträffats avslöjas inte. Först i början av hösten blir resultaten offentliga.

– Arbetet är i full gång. Vi började med det centrala skolområdet på Trossö och jobbar oss nu vidare ut i kommunen, säger utbildningschef Göran Palmér.

Varken han eller kommunens drift- och servicechef Per Jonsson, vill kommentera vad man hittills kommit fram till utan hänvisar till den kommande rapporten.

Facket inte inblandade

Lärarförbundets huvudskyddsombud i Karlskrona, Håkan Berg, vet inte hur arbetet gått.

– Jag vet att de ser över kommunensskolor, men jag har inte varit inblandad. De har inte haft någon dialog med oss.

Håkan Berg tycker att det är bra att kommunen nu går igenom kommunens samtliga skolor eftersom det, enligt honom, finns fler skolor som har dålig inomhusmiljö.

– Jag tror man behöver följa upp det här, för det finns fler anställda på arbetsplatser som signalerar att de inte är tillfredsställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet