Foto: SVT

Trafikverkets bygge orsakade inte giftvatten

Uppdaterad
Publicerad

Kompletterande undersökningar visar nu återigen att det inte var Trafikverkets arbete med brobygget som orsakade förgiftningen av vattnet i Saleboda.

Det var i oktober 2014 som giftet dioxin upptäcktes i en brunn i samband med ett brobygge i Saleboda.

Dioxinet påträffades bara ett hundratal meter från brobygget och man gjorde då en miljöundersökning för att ta reda på om gifterna kunde ha något samband med bygget.

Giftet hittades även i brunnarna hos fem olika fastigheter på orten.

Utredningar har gjorts

Flera utredningar har genomförts och efter att Trafikverket gjort egna undersökningar under förra sommaren, så har man kunnat konstatera att giftet inte kommer från brobygget.

Däremot har inte sista ordet varit sagt och Trafikverket har nu genomfört ytterligare undersökningar – men som konstaterar samma sak.

– Svaret är detsamma. Men vi har gjort en kompletterande skrivelse med förtydliganden som vi nu inväntar besked om från kommunen, säger Trafikverkets projektledare Jan Magnusson.

Rapporten ska nu granskas vidare innan man från kommuns sida tar ställning till hur man går vidare i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.