Folkets Bostäder har inget samarbete med kommunerna i Blekinge, trots att det påstås på hemsidan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Bolag utlovar jobbmöjligheter till hyresgäster – som inte blir av

Publicerad

På Folkets Bostäders hemsida erbjuder bolaget hjälp med att etablera jobb eller utbildning åt hyresgästen, på den ort där personen har sökt lägenhet. Men SVT Nyheter Blekinge avslöjar att trots lovorden har de varken nåt samarbete med kommunerna eller Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Företaget Folkets Bostäder, som SVT Nyheter Blekinge har granskat, hyr ut lägenheter i bland annat Ronneby och Olofström och bolaget erbjuder hjälp till människor som står utanför arbetsmarknaden och saknar bostad.

Så här skriver bolaget på sin egen hemsida:

Folkets Bostäder erbjuder två koncept: Uthyrning och Jobbflytt. Jobbflytt vänder sig till kommuner som vill skapa möjligheter för dess invånare att flytta där bostad, utbildning och arbete finns. Vi har unika samarbeten med fastighetsbolag och tillhandahåller bostäder på olika orter i landet.

Finns inga samarbeten

Men SVT Nyheter Blekinges granskning visar att Folkets Bostäder inte har något samarbete med Arbetsförmedlingen i varken Olofström eller Ronneby.

Samma gäller de båda kommunerna.

Enligt Olofströms kommun finns inget samarbete med Folkets Bostäder. Så här säger Johan Sandberg, kommunikationschef på Ronneby kommun:

– De tjänster som Folkets Bostäder erbjuder är inte något som vi efterfrågar. Ronneby Kommun arbetar intensivt med arbetsmarknads- och integrationsåtgärder och har redan etablerade metoder och verktyg för det. Tjänsten ”Jobbflytt” är därför inte aktuell för oss.

Erkänner misstag

På bolagets hemsida går det också att läsa följande:

”Dessa bostäder blir genom Folkets Bostäder tillgängliga för hyresgäster som har behov av bostad. Genom samarbete med jobb- och utbildningsexperter kan våra hyresgäster även få hjälp med t ex utbildning på den nya orten.”

Folkets Bostäder erkänner att bolaget erbjuder mer än det kan lova på sin hemsida.

– Det är tyvärr en miss ifrån vår sida.I dag har vi inget samarbete med någon kommun, det finns tyvärr inte någon efterfrågan på sådana tjänster. Projektet startade som en del av integrationen, där syftet var att ge möjlighet till utbildning och sedermera jobb där arbetskraft eftersökts. Vi har träffat kommunen flera gånger och fört samtal om möjligheter och utmaningar, men efterfrågan har tyvärr falnat, skriver Folkets Bostäders ansvariga i ett mejl till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer