Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Delbar Dakouri och hennes son Haitham har länge kämpat mot Folkets Bostäder, som de anser har lurat dem, och flera andra familjer på pengar. Foto: Stina Sandström/SVT

Tvingades betala 16 000 kronor svart för ett andrahandskontrakt

Publicerad

Många av familjerna som bor i lägenheterna på Folkparksvägen 12 i Ronneby har en sak gemensamt.
De berättar att de tvingats betala svarta pengar för andrahandskontrakt i huset. Och att pengarna tagits emot av Folkets Bostäders medarbetare.

När Delbar Dakouri flyttade till Ronneby med sina tre barn hade hon tidigare fått tips om Folkets Bostäder, ett Stockholmsbaserat bolag som som säger sig hjälpa utsatta människor. Förutom att bolaget förmedlar bostäder i Stockholm och Blekinge erbjuder det dessutom hjälp till utbildningar och jobb.

Så här presenterar sig bolaget på sin hemsida:

”Folkets Bostäder är ett innovativt bolag. Vi jobbar inte med fastigheterna utan människorna som bor i dem. Vi utgår ifrån att det är individerna som skapar värdet för bostäder och närområdet. Vår vision är att ta vara på varje individs styrka, vare sig det handlar om utbildning, arbetskraft eller potential.”

Delbar Dakouri besökte Ronneby för en visning av lägenheten och fick då veta att det skulle kosta henne 16 000 kronor att få kontraktet. Uppgiften kom från Folkets Bostäders utsände medarbetare.

– Annars skulle vi inte få flytta in, säger Delbar Dakouri. Han sa att det fungerade som en garanti till företaget. Och vi betalade.

Att ta betalt för hyreskontrakt är olagligt eftersom det enligt hyreslagen är förbjudet sälja en hyresrätt.

Flera familjer drabbade

När SVT besöker hyreshuset i Ronneby bestämmer vi oss för att knacka dörr. Och ganska snart står det klart att Delbar Dakouri inte är ensam om sin upplevelse.

Samtliga sju familjer som SVT träffar som bor i huset berättar att de tvingats betala svarta pengar till någon av Folkets Bostäders två medarbetare i Blekinge.

Dawha Jhjah har betalat 10 000 kronor och hon förstod inte först vad pengarna skulle gå till.

– När fakturan för första hyran kom så blev jag förvånad, jag hade ju redan betalat, säger hon förtvivlat.

Mohammed Khalid Hsan berättar att han har tvingats betala 25 000 kronor och säger att han inte fått någon lägenhet om han inte hade betalat.

– Jag fick betala mer än andra eftersom min lägenhet är större, säger han.

Mohammed Khalid Hsan berättar att han har betalat 25 000 kronor. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fakta: svartkontrakt

Visa

”Den som säljer ett svartkontrakt kan bli straffad med fängelse i upp till sex månader och böter om man blir ertappad. Om man tjänat pengar på att sälja hyreskontrakt på ett systematiskt sätt är straffet strängare och man kan få upp till två år i fängelse”, står det att läsa på Hyresgästföreningens hemsida.

Hyreslagen är del av Jordabalken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HYRESKONTRAKTEN I RONNEBY

Mer i ämnet