SVT:s medarbetare Nader Hammoud låtsas vara intresserad av en lägenhet i Ronneby. Foto: SVT

SVT:s lägenhetsförfrågan leder till den utpekade mannen

Uppdaterad
Publicerad

SVT-medarbetaren Nader Hammoud låtsas vara intresserad av en lägenhet i Ronneby. När Folkets Bostäder ringer upp hänvisas förfrågan direkt till mannen som anklagas för att ha tagit emot svarta pengar för hyreskontrakt.

Under granskningen av Folkets Bostäder bestämmer vi oss för att låta kollegan Nader Hammoud på SVT:s redaktion i Malmö ringa till bolaget och låtsas vara intresserad av en av lägenheterna i Ronneby, som bolaget Folkets Bostäder hyr ut.

Skälet är att vi vill se om vi kan få kontakt med den utpekade mannen och sedan få en intervju med honom och fråga om de svarta pengarna han uppges ha tvingat hyresgästerna att betala vid sidan av.

Hänvisar till den utpekade

Efter flera obesvarade samtal ringer en kvinna från Folkets Bostäder upp och meddelar att vår medarbetare kommer att kontaktas av just den utpekade mannen, som då kan visa honom en ledig lägenhet i Ronneby.

– Jag ger ditt nummer till ***, så får ni två komma överens. Jag ber honom ringa dig, säger hon.

Men mannen ringer aldrig upp.

Några dagar senare kontaktar SVT Nyheter Blekinge den ansvariga för Folkets Bostäder och berättar om vår granskning.

Svaret vi får av bolagets ledare är att uppgifterna om svarta pengar ska utredas internt och att de utpekade männen som uppges ha lurat hyresgäster på pengar avskedats med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.