Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkets Bostäder har inte kontaktat någon av hyresgästerna i Ronneby, trots löftet om en intern utredning kring de svarta hyreskontrakten. Foto: SVT Design

Så gick det för de drabbade hyresgästerna – lämnar Folkets Bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Några har redan flyttat och andra är på väg att göra det. Men ingen av de hyresgäster som SVT har pratat med har fått någon kompensation för de svarta pengar de berättar att de betalat till Folkets Bostäders medarbetare.

Rawha Jhah berättar att hon betalade 10 000 kronor svart när hon flyttade in. Hon har lyckats få tag i en annan lägenhet i centrala Ronneby och flyttar snart. Hon har fått besked av Folkets Bostäder att hon inte får tillbaka några pengar.

Mohammed Khalid Hsan flyttade nyligen till en mindre och billigare lägenhet. Han tvingades att betala 25 000 kronor svart för sin hyreslägenhet på Folkparksvägen 12 i Ronneby. Han har inte fått tillbaka en krona av sina pengar.

Nicola Sheghri  bor kvar i sin lägenhet, men vill bort från huset så fort som möjligt. Han har gjort flera polisanmälningar mot Folkets Bostäder och besöker socialen och polisen så ofta han kan. Han vill ha tillbaka de svarta pengar, 6 000 kronor, han betalade för sitt kontrakt. Men framför allt hoppas han hitta ett nytt boende.

– Vi bryr oss inte ens om pengarna längre. Vi vill bara börja leva som människor. Huset är så smutsigt, det är förödmjukande, säger Nicola Sheghri.

Delbar uppdagade allt – nu har hon lämnat

I början av augusti lämnade Delbar Dakourii och hennes barn lägenheten som hyrde av Folkets Bostäder. Delbar kände sig så lurad av företaget att hon ville filma när hon lämnar in nycklarna. Allt för att de inte ska begära mer pengar från henne efter flytten från Folkparksvägen 12.

– Nu har jag inte med dem att göra längre, jag har betalat alla fakturor. De har sagt ”vi behöver inget mer från dig, men snälla prata inte med någon”, berättar Delbar Dakouri.

Detta har hänt

Det var i slutet av maj som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja härvan av svartkontrakt för andrahandskontrakt i en hyresfastighet i Ronneby. Lägenheterna förmedlades av det Stockholmsbaserade bolaget Folkets Bostäder, vars affärsidé bland annat var att hjälpa utsatta människor att få en lägenhet.

Under SVT:s rundvandring i lägenhetshuset i Ronneby berättade samtliga sju av de nio familjer som SVT-teamet träffade om en helt annan sida av Folkets Bostäder. De uppgav nämligen att de tvingats betala svarta pengar för att få flytta in. Pengarna betalades på plats till någon av bolagets två medarbetare i Ronneby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Delbar Dakouri och hennes son Haitham har länge kämpat mot Folkets Bostäder, som de anser har lurat dem, och flera andra familjer på pengar. Foto: Stina Sandström/SVT

Se SVT Nyheter Blekinges avslöjande

Det är i det här huset i Ronneby som bolaget har begärt svarta pengar från sina hyresgäster. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HYRESKONTRAKTEN I RONNEBY

Mer i ämnet