Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här räknar hyresvärden de svarta pengarna. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ledningens nära kontakt ska ha krävt svarta pengar

Publicerad

Fastighetsbolaget Folkets Bostäder fortsätter att ducka för frågor kring medarbetares hantering av svarta pengar för hyreskontrakt i Ronneby. Samtidigt kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att en av de män som anklagats för att ha tagit emot svarta pengar står ledningen för Folkets Bostäder mycket nära. 

För några veckor sedan avslöjades den stora härvan med svarta pengar för kontrakt i ett hyreshus i Ronneby. Lägenheterna förmedlas av det Stockholmsbaserade bolaget Folkets Bostäder, ett bolag som säger sig vilja hjälpa utsatta människor med bostad, utbildning och jobb.  

SVT Nyheter Blekinge gjorde en rundvandring i huset i Ronneby och samtliga sju av de nio familjer som vi träffade berättade då att de tvingats betala svarta pengar för att få flytta in. Summorna, det handlade om några tusenlappar i ett fall och upp till 25 000 kronor i ett annat, hade krävts in av och överlämnats till någon av Folkets Bostäders båda medarbetare i Ronneby. 

Står bolaget nära 

Innan Folkets Bostäders högst ansvariga slutade att svara på SVT:s frågor i samband med granskningen meddelade hon att bolaget såg allvarligt på och tog avstånd från om svarta pengar figurerat och hon berättade då att en intern utredning skulle göras. 

SVT Nyheter Blekinge kunde under granskningen visa en smygtagen film av en av Folkets Bostäders medarbetare, när han räknar svarta pengar hemma hos en av hyresgästerna.

SVT kan i dag avslöja att mannen på filmen står bolagets ledning mycket nära privat och det är just till honom som Folkets Bostäder hänvisar, när SVT låtsas vara intresserade av en lägenhet i Ronneby. 

Enligt uppgift från Folkets Bostäder har en av bolagets medarbetare självmant sagt upp med sig omedelbar verkan i samband med SVT Nyheters Blekinges avslöjande. 

Om det är mannen på filmen eller inte får dock vi inget svar på. 

Svarar inte på frågor 

Vi får inte heller veta hur bolaget ser på den nära relationen till den utpekade mannen. Bolaget låter nämligen via sitt juridiska ombud meddela att man inte kommer att svara på några av SVT:s frågor. 

“Som jag tidigare angett avser bolaget inte att göra några ytterligare kommentarer”, skriver advokatombudet Olle Kullinger till SVT. 

Enligt honom visar bolagets interna utredning inget annat än det SVT:s granskning redan visat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HYRESKONTRAKTEN I RONNEBY

Mer i ämnet