Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter SVT:s avslöjande – nu avbryts samarbetet med granskat bolag

Efter SVT:s avslöjande – nu avbryts samarbetet med granskat bolag

Publicerad

Efter SVT:s granskning av Folkets Bostäder väljer nu fastighetsbolaget Studentbostäder att avbryta samarbetet med bolaget kring lägenheterna i Ronneby.
– Vi vill minimera riskerna för olika bekymmer, säger Studentbostäders VD Rebecka Eidenert.

SVT Nyheter Blekinge intervjuade nyligen sju av de nio familjerna i huset på Folkparksvägen 12 i Ronneby. Samtliga sju berättade då att tvingats betala svarta pengar för att för ett andrahandskontrakt i huset. 

Avslöjandet kom som en chock för S-profilen och före detta ministern Björn Rosengren, som är ordförande i fastighetsbolaget Studentbostäder i Sverige AB, och som äger fastigheten i Ronneby. Studentbostäder hade hyrt ut huset till Folkets Bostäder som en del i ett integrationsprojekt. 

– Vi har fattat beslut om att avbryta samarbetet med Folkets Bostäder, säger Studentbostäders VD Rebecka Eidenert. Vi vill själva ha kontroll på våra lägenheter och minimera riskerna för olika bekymmer. 

Avtalet med Folkets Bostäder fasas nu ut. 

– Så fort lägenheter i vårt hus i Ronneby nu blir lediga tar vi tillbaka ansvaret för dem, säger hon.

Rebecka Eidenert berättar att hon blev upprörd över innehållet i SVT Nyheter Blekinges avslöjande om vittnesmålen om de svarta pengarna. 

– Det är givetvis jättetråkigt och framför allt olagligt om det stämmer. Men det finns en stor svart marknad på den svenska bostadsmarknaden i dag. Och det handlar om organiserad brottslighet. 

Lägenheter i Olofström 

Folkets Bostäder förmedlar även ett antal lägenheter i Olofström. De lägenheterna ägs av fastighetsbolaget Amasten, som också reagerar trakt på uppgifterna om att svarta pengar krävts av Folkets Bostäders medarbetare. 

– Vi på Amasten ser allvarligt på det som framkommit genom media och håller en nära dialog med Folkets Bostäder, som kartlägger samtliga hyreskontrakt som skrivits med personen i fråga, säger Malin Arnbom , kommunikationsansvarig på Amasten i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Blekinge. 

Några svarta pengar för kontakt i Olofström har hon inte hört talas om. 

– Vi har ingen uppgift om att någon av våra hyresgäster i Olofström har betalt för sina hyreskontrakt, vilket är helt oacceptabelt och strider mot allt Amasten står för. Skulle det vara fallet är det nyheter för oss och något vi får ta ställning till, säger Malin Arnbom.
 

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Delbar Dakouri och hennes son Haitham har länge kämpat mot Folkets Bostäder, som de anser har lurat dem, och flera andra familjer på pengar. Foto: Stina Sandström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HYRESKONTRAKTEN I RONNEBY

Mer i ämnet