Gerthie Olsson (S), kyrkorådets ordförande, säger att hon är förvånad av revisorernas rapport. I videoklippet förklarar SVTs reporter turerna kring granskningen av de ledande kyrkopolitikerna. Foto: SVT

Trots ny kritik – kyrkopolitiker sitter kvar

Publicerad

Slarv med protokoll, bristande kontroll – och fortsatt dålig kontroll av ekonomin.

I en ny revisionsrapport får kyrkorådet i stadsförsamlingen i Karlskrona åter skarp kritik.

Men ansvariga politiker sitter kvar.

Det är pastoratets revisorer som i en färsk rapport för året 2019 förstärker den kritik som sedan tidigare – och från flera håll – riktats mot kyrkans politiska ledning.

Och den här gången är bristerna så allvarliga att revisorerna för första gången varken kan av- eller tillstyrka ansvarsfrihet för kyrkorådet.

Krisen i Karlskronakyrkan

Ansvarsfrågan avgjordes i samband med kyrkofullmäktiges sammanträde i går.

Resultatet: kyrkorådets 13 ledamöter sitter kvar.

Själva anmälde ansvariga politiker jäv när frågan kom upp – men beviljades ansvarsfrihet av andra ledamöter i fullmäktige.

– Jag är förvånad över revisorernas kriitik. De har ju tidigare år beviljat oss ansvarsfrihet – när vi bevisligen begått formella fel. Det känns märkligt att få kritik först nu när vi på olika sätt ansträngt oss för att göra rätt, säger kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S).

Revisorerna slutar

Revisorernas kritik ligger i linje med de brister som framkommit i andra granskningar och rapporter: bristande ekonomisk kontroll och undermåliga eller obefintliga protokoll.

Med den kritik som framförs sätter revisionsbyrån Baker Tilly också punkt för sitt fleråriga arbete med att granska stadsförsamlingen.

– De har meddelat oss att deras arbete upphör nu. Det är ingen hemlighet att kyrkorådets relation till revisorerna varit ansträngd efter allt som framkommit. Nu måste vi upphandla en ny revisiontjänst för halva 2020 och framåt, säger Gerthie Olsson.

I videoklippet kommenterar vikarierande kyrkoherde Ann-Louise Trulsson beskedet att kyrkorådet – trots kritiken – får fortsatt förtroende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet