Johan Tyrberg, biskop Lunds stift. Foto: SVT/Svenska Kyrkan Lunds stift

Biskopens drag efter kyrkans kris – anmäler revisorerna

Uppdaterad
Publicerad
Biskop Johan Tyrberg i Lund anmäler kyrkans revisorer i Karlskrona.
Orsaken är att den anlitade revisionsfirman år efter år godkänt verksamheten – trots allvarliga brister och skenande ekonomi.

Bakgrunden till biskopens initiativ att anmäla den aktuella revisionsbyrån Baker Tilly Sydost till Revisorsinspektionen är slutsatserna i den externa genomlysning av pastoratets ekonomiska situation som presenterades i februari.

Huvudskälet till det uppkomna läget är renoveringen av Fredrikskyrkan – ett projekt som blev närmare hundra miljoner kronor dyrare än planerat.

För att täcka de skenande kostnaderna valde den tidigare ledningen att ta stora lån, att sälja värdepapper och samtidigt avyttra flera centrala fastigheter.

Anställda blev uppsagda

Besluten om nya pengar till Fredrikskyrkan togs i flera fall dessutom utanför gällande budgetramar, i fel forum och utan att protokollen formulerades korrekt.

Följderna blev tydliga först 2019: ekonomin var då så pressad att flera anställda blev uppsagda och att den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren akut tvingades se över kyrkans utgifter.

”Ovanstående innebar att det 2019 till slut framkom att det fanns allvarliga skäl att ifrågasätta pastoratets förmåga till fortsatt drift.”, skriver biskop Johan Tyrberg i sin anmälan till Revisorsinspektionen.

Välkomnar anmälan

Tyrberg ställer sig frågande till varför revisionsfirman år efter år avgett en ”ren” revisionsberättelse och bara noterat viss kritik i separata dokument.

Biskopen skriver också att bristerna redan 2018 var så anmärkningsvärda att de anlitade revisorerna inte borde ha beviljat kyrkorådet ansvarsfrihet.

Ändå fick kyrkans ledning fortsatt grönt ljus.

Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde i Karlskrona, välkomnar biskopens anmälan.

– Jag tycker att det är bra och viktigt att ansvarsfrågan i detta blir ordentligt klarlagd, säger hon.

SVT Nyheter Blekinge har utan resultat sökt företrädare för Baker Tilly Sydost för en kommentar till biskopens anmälan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hela granskningen: Krisen i Svenska kyrkan Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet