• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under måndagen hölls en presskonferens där biskopen Johan Tyrberg presenterade vad som kommit fram i den granskning som gjorts av ekonomin i Svenska kyrkan i Karlskona. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter miljonrullningen – kyrkopolitiker får skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av Fredrikskyrkan i Karlskrona blev omkring hundra miljoner dyrare än planerat.
Nu får både kyrkorådet och kyrkofullmäktige skarp kritik i den externa granskning som gjorts av Svenska kyrkan i Karlskrona.
– Det finns beslutsgångar som förvånar oss, säger Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

Rapporten, som gjorts av en revisionsbyrå, visar att skarp kritik i första hand riktas mot kyrkorådet och kyrkofullmäktige, men även mot den tidigare kyrkoledningen.

– Vi ville ha kvitto på vad som hänt och vilka beslut som tagits, och hur den ekonomiska kalkylen såg ut. Det finns beslutsgångar som förvånar oss, säger Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift som presenterade rapporten under en presskonferens.

”Ville få kvitto på vad som hänt”

Den externa granskningen fokuserar på hur beslut har tagits i samband med renoveringen av Fredriksskyrkan. Rapporten visar att beslut som formellt skulle fattats av kyrkofullmäktige, i stället togs av kyrkorådet och i ett fall ett arbetsutskottet.

– Vi kan inte se att någon har gjort något för egen vinning​. Det handlar om oskicklighet, säger Johan Tyrberg.

Har informerat personal och kyrkoledning

Förutom att presentera rapporten om kyrkans ekonomi passade biskopen Johan Tyrberg under sitt besök i Karlskrona även på att träffa personal och lokala kyrkopolitiker – efter det senaste årets turer i pastoratet.

Slutsatserna i granskningsrapporten ska nu hanteras av kyrkoledningen och kyrkopolitikerna.

– Nu lämnar vi vidare till kyrkoråd och kyrkofullmäktige att hantera den här informationen, säger Johan Tyrberg.

”Har följt rekommendationer”

Kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) säger till SVT Nyheter Blekinge att hon inte är överraskad, då hon förstod i intervjuer med revisionsbyrån som genomförde granskningen, att de agerat felaktigt.

– Jag tycker inte det är bra. Vi har litat för mycket på tjänstemännens underlag.

Har inte ni ansvar som politiker att kontrollera underlagen ni beslutar om?

– Självklart har man ett ansvar, säger Gerthie Olsson.

Utredning efterfrågades av personalen

Personalen har tidigare efterfrågat en utredning av besluten kring renoveringen av Fredrikskyrkan och ett tjugotal anställda fick i dag ta del av rapporten. Enligt Ulf Larsson, skyddsombud i stadsförsamlingen, ser personalen positivt på att ansvarsfrågan nu är utredd.

– Personalen är nöjda med beskedet när det gäller ansvarsbiten. Nu vill vi veta vad kyrkorådet ska göra för att ta sitt ansvar framåt. Personalen har inte längre något förtroende för kyrkorådet, säger Ulf Larsson.

SVT Nyheter Blekinge under snart ett års tid granskat Karlskrona-Aspö pastorat och har bland annat rapporterat att den omfattande renoveringen av Fredrikskyrkan blev omkring hundra miljoner kronor dyrare än planerat. Detta har lett till dålig ekonomi som har gjort att pastoratet tvingats säga upp anställda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Tyrberg, biskop Lunds stift. Foto: SVT/Svenska Kyrkan Lunds stift

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet