Kyrkorådet efter kritiken: ”Vi är beredda att ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkorådet och kyrkofullmäktige får skarp kritik i den externa granskningsrapport som gjorts av pastoratet Karlskrona-Aspö då de tagit beslut – utan att ha befogenhet till det.
– Självklart har man ett ansvar, säger Gerthie Olsson (S), kyrkorådets ordförande.

I rapporten skriver revisionsbyrån – som gjort granskningen av beslut kring renoveringen av Fredrikskyrkan – att kyrkorådet vid upprepade tillfällen överträder sina befogenheter då de fattat beslut om investeringar som inte ryms inom den budget som kyrkofullmäktige beslutat om.

Revisionsbyrån påpekar även brister i kyrkorådets dokumentation och protokollföring.

Dessutom har kyrkorådets arbetsutskott agerat utom sina befogenheter då de fattade beslut om ett lån på 25 miljoner kronor, enligt rapporten.

– Vi har följt de rekommendationer och underlag vi har fått från tjänstemannaorganisationen. Samtidigt är det så att vi har blivit beviljade ansvarsfrihet för detta. Men nu när vi fått kritik ska vi försöka styra upp rutiner och vi är beredda att ta ansvar för verksamheten, säger Gerthie Olsson, om kritiken.

Hur ska ni ta ansvar?

– Styra upp organisationen och försöka få ordning på ekonomin. Vi ska även se till att det blir korrekt hanterat när det gäller underlag och arkivering av protokoll.

Hur påverkar det här förtroendet för kyrkorådet?

– Naturligtvis blir förtroendet skadat, säger Gerthie Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet