Foto: SVT/TT

Kyrkrapport visar: Tog lån på 25 miljoner – utan befogenhet

Uppdaterad
Publicerad

Besluten om kyrkans mångmiljonlån togs utan befogenhet – och budgetar överskreds utan ansvariga politikers godkännande. Det är några av bristerna som framkommer i den externa granskning som gjorts av turerna kring renoveringen av Fredrikskyrkan i Karlskrona.

Granskningsrapporten visar hur investeringsbeslut har fattats i samband med renoveringen av Fredrikskyrkan – ett arbete som blev runt hundra miljoner dyrare än planerat.

Här är en sammanfattning av slutsatserna från revisionsbyråns granskningsrapport:

  • Det konstateras att både kyrkofullmäktige och kyrkorådets protokoll är inte tillräckligt detaljerade och tydligt formulerade så att det går att följa vad som har beslutats. Det saknas också bilagor och beslutsunderlag till protokoll.
  • Investeringsbudgetarna från kyrkofullmäktige – som är pastoratets högst beslutande organ – hänger inte samman och det saknas även beslut om budget. I rapporten framkommer det även att under 2017 utökades budgeten trots att kyrkofullmäktige hade konstaterat att det kan leda till framtida problem för pastoratet – något revisorn benämner som anmärkningsvärt.
  • Kyrkorådet godkände investeringar, bland annat beställningen av en orgel – utan att det fanns utrymme i kyrkofullmäktiges beslutade budget.
  • Under 2017 godkände kyrkorådet en ny budget på 112 miljoner – vilket är 12 miljoner mer än den budget kyrkofullmäktige hade beslutat om – utan att ha befogenhet till det.
  • Kyrkorådets arbetsutskott, som är ett beredande organ, beslutade om ett lån på 25 miljoner kronor – utanför sina befogenheter och som dessutom gick utanför fastställd budget.

  • Fakturor på stora summor – och som uppgick till kostnader utanför budgeterad ram – attesterades av personer utan befogenhet.

Granskningsrapporten har nu lämnats över till förtroendevalda i kyrkorådet och kyrkofullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet