Förhandlingarna klara: Sex anställda inom kyrkan får sluta

Uppdaterad
Publicerad
Sex personer får sluta sina anställningar i pastoratet Karlskrona-Aspö efter att förhandlingarna med fackförbunden blev klara under torsdagen.

Den ekonomiska situationen inom pastoratet har tvingat kyrkan till neddragningar på både verksamhet och personal. Under torsdagen blev förhandlingarna med fackförbunden klara och sex anställda informerades om att de kommer förlora sin anställning.

Det är anställda inom administration och fastighetsavdelningen som berörs samt en musiker och en präst.

Enligt vikarierande kyrkoherde Eva-Karin Lindgren har det varit en jobbig process och att personalen nu behöver lugn och ro.

– Nu får vi hoppas att vi inte får göra om det här. Sen kan man inte lova något men som vi ser det, är det inte aktuellt med fler varsel just nu, säger Eva-Karin Lindgren.

Skulder efter kyrkrenovering

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage granskat arbetsmiljön inom pastoratet, samt avslöjat hur församlingen på tio år gick från att vara ekonomiskt välmående till att ha nära 50 miljoner i skulder. Renoveringen av Fredrikskyrkan – som blev 100 miljoner dyrare än planerat – sänkte församlingens ekonomi.

Stora lån togs och värdepapper såldes för att betala för renoveringen där slutnotan landade på 135 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet