Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera tjänster är redan varslade i Karlskrona-Aspö pastorat. Nu utreds om fler tjänster måste försvinna, enligt Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde. Foto: SVT

Präster och kyrkomusiker hotas av uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin i Svenska Kyrkans Karlskronaförsamling är i det närmaste körd i botten. Sedan tidigare var det sagt att 4,5 tjänster på kansliet skulle sparas in – men nu utreder kyrkan även om två prästtjänster och en kyrkomusikertjänst ska försvinna.
– Det är förfärligt, säger Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde.

Det ekonomiska krisläget i Karlskrona-Aspö pastorat har tvingat kyrkan att dra in på tjänster på administrations- och fastighetssidan. Under de senaste tio åren har församlingen gått från att vara ekonomiskt välmående till att ha skulder på 50 miljoner – skulder som fortsätter att växa.

Men att varsla de 4,5 tjänsterna på kansliet kommer inte att räcka. Nu utreds om även två prästtjänster och en kyrkomusikertjänst kan dras in.

– Vi ska göra en analys på om vi kan genomföra det, så det är inte helt klart ännu, säger Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde.

Vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren. Foto: SVT

”Det är förfärligt”

Det nya varslet skulle innebära att antalet präster i pastoratet minskar från sju till fem stycken, och kyrkomusikerna minskar från fyra till tre personer.

– Samtidigt har vi sett att vi inte kan ta två tjänster från fastighetssidan, så där blir det bara en tjänst som försvinner där.

Hur tar de anställda det här beskedet?

– De tycker det är förfärligt, och det tycker jag också. Men de fick nyligen en väldigt grundlig redogörelse för den ekonomiska situationen, säger Eva-Karin Lindgren.

Ovanlig situation

Presskommunikatören Martin Larsson på Svenska Kyrkan förklarar att det är ovanligt att präster sägs upp i Sverige.

– Hur ovanligt det är att präster varslas om uppsägning kan jag inte svara på, men det är en ovanlig åtgärd. Några exakta siffror över detta finns tyvärr inte sammanställda, säger han.

Hör den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren berätta om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet