Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Renoveringen av Fredrikskyrkan blev 100 miljoner kronor dyrare än planerat. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ekonomiska krisen tvingar kyrkan till nya lån

Publicerad

Skulderna växer i pastoratet Karlskrona-Aspö och det ekonomiska krisläget har inte bara gjort att kyrkan drar in tjänster – nu tvingas kyrkan ta nya lån. Dessutom har församlingen vänt sig till Lunds stift för att få hjälp.

Det ekonomiska läget i pastoratet Karlskona- Aspö är minst sagt ansträngt. Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har avslöjat har församlingen på tio år gått från ekonomiskt välmående till att ha skulder på 50 miljoner – och skulderna växer.

För att kunna slutföra betalningarna för en byggnation vid Wämö tvingas pastoratet ta nya banklån men församlingen har också vänt sig till Lunds stift för att få låna pengar. Totalt behövs 3,5 miljoner kronor.

– För att kunna slutföra investeringar behöver vi ta ytterligare lån. Men det handlar inte om att vi har överskridit gränser. Byggnationen skulle kosta 20 miljoner och det kommer den också att göra, säger Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde.

Vad församlingens skulder kommer att vara i slutet av året kan kyrkoherden inte svara på, men uppskattar att det kan handla om uppåt 75 miljoner kronor.

Tjänster dras in

Sedan tidigare har pastoratet meddelat att de kommer att behöva dra in 4,5 tjänster inom fastighet och administration på grund av det ekonomiska läget, men fler anställda kan drabbas.

– Vi ser nu över hela organisationen och det kan leda till ytterligare uppsägningar, säger Gertie Olsson (S), kyrkorådets ordförande.

Är du orolig över det ekonomiska läget?

– Ja, det är klart att jag är orolig för det ekonomiska läget när vi har hamnat i den här situationen där vi får minskade intäkter men också ökade utgifter. Det är bekymmersamt, säger Gertie Olsson.

Drabbar barnverksamhet

Enligt kyrkoherden kommer pastoratet även att behöva dra ner på barnverksamheten.

– Det är väldigt olyckligt. Det handlar om vårt skolarbete, men det är bara tillfälligt, säger Eva-Karin Lindgren.

Vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren. Foto: SVT

En huvudorsak till den ekonomiska krisen är renoveringen av Fredrikskyrkan som blev 100 miljoner dyrare än planerat. För att finansiera kyrkan togs stora lån samtidigt som kyrkan sålde flera fastigheter. Dessutom räknar församlingen med att få in 1,5 miljoner mindre i kyrkoavgifter nästa år, då medlemsantalet sjunker.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare avslöjat höga lönenivåer hos kyrkans ledning. Tidigare under hösten blev det även klart att församlingen nästa år ska betala 1,5 miljoner kronor för att lösa den utköpte kanslichefen Per Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet