Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pastoratet Karlskrona-Aspös dåliga ekonomi drabbar nu personalen, då uppåt åtta tjänster riskerar att försvinna. Foto: SVT

Kyrkanställda om krisen: ”Man mår dåligt när man går till jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan skickade flera anställda ett anonymt öppet brev till förtroendevalda politiker där de kräver svar om kyrkans kris. Nu berättar personalen öppet om situationen i pastoratet.
– Man mår dålig när man går till jobbet, säger Britt Andersson, förvaltningsassistent.

I flera reportage har SVT Nyheter Blekinge avslöjat en dålig arbetsmiljö i pastoratet Karlskrona-Aspö men också hur ekonomin försämrats de senaste åren. Nu är flera uppsägningar på gång, och närmare åtta tjänster kan försvinna.

– Man vet inte vilken kollega man ska förlora eller om jag får gå, eftersom att det är uppsägningar på gång. Det är jättejobbigt, säger Anna-Lena Östevik, ekonomi- och löneadministratör.

Förra veckan skickades ett öppet brev till förtroendevalda politiker från drygt 20 medarbetare, där de kräver svar om hur den ekonomiska krisen har uppstått. De undrar bland annat vem som bär ansvaret för den ekonomiska situationen och om politikerna har känt till hur illa det var. Församlingen har på tio år gått från ekonomiskt välmående till att ha skulder på över 50 miljoner.

– Det är tråkigt att politikerna inte har varit mer insatta i det här, för det verkar inte som att de har varit det, säger Britt Andersson.

Kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S) säger att hon förstår personalens situation men att hon inte upplever att de blivit vilseledda.

– Vi har litat på de underlag som vi har fått. ​Vi har under åren haft två olika revisionsbyråer och fått en del kommentarer och synpunkter. Men inte utan att vi har blivit beviljade ansvarsfrihet, säger hon.

Hör fler anställda berätta i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet