Nagelbyggarna Hao Thi Le och Ty Thi Ngo riskerar att utvisas från Sverige eftersom deras tidigare arbetsgivare inte betalat ut rätt lön eller gett dem semester. Foto: SVT

Trots kampen – nagelbyggarna riskerar att utvisas från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nagelbyggarna Ty Thi Ngo och Hao Thi Le hotas att utvisas från Sverige eftersom deras tidigare arbetsgivare inte har gett dem rätt lön och semester. Trots att de blivit anställda på en annan salong i hopp om att få stanna kvar i Sverige säger nu Migrationsdomstolen nej till förlängt arbetstillstånd.

I slutet på 2017 fick de vietnamesiska nagelbyggarna Ty Thi Ngo och Hao Thi Le avslag på förlängt arbetstillstånd från Migrationsverket. Anledningen var att deras tidigare arbetsgivare inte uppfyllde kraven.

– Lagen säger att arbetstagarna måste ha fått lön enligt de krav som finns för att få arbetstillstånd. Här handlade det om till exempel att de har inte fått den lön de blivit utlovade, de har inte fått semester och det har varit avbrott under tiden, Lisa Danling, presskommunikatör Migrationsverket.

Ronneby

”Är jätteledsen”

Beslutet överklagades och i oktober förra året anställde nagelbyggarnas tidigare stamkund Mia Bergmann de två nagelbyggarna på sin skönhetssklinik i Ronneby – det i hopp om att det skulle hjälpa dem.

Ty Thi Ngo och Hao Thi Le har nu varit anställda i fem månader – men trots det säger Migrationsdomstolen nej till förlängt arbetstillstånd.

– Vi är väldigt oroade, säger Hao Thi Le.

Fortfarande är argumentet att det är på grund av deras tidigare arbetsgivare och nagelbyggarna riskerar nu att utvisas.

– Vi var jätteledsna och chockade. Vi trodde att vi skulle få stanna om vi bytte till en arbetsgivare som gör allt rätt och följer svenska villkor, säger Ty Thi Ngo.

Mia Bergmann har en skönhetsklinik i Ronneby och anställde Hao Ti Le och Ty Thi Ngo i hopp om att de ska få stanna i Sverige. Foto: SVT

Har överklagat beslutet

Nu finns det risk att de måste lämna landet och ansöka om ett nytt arbetstillstånd för att kunna jobba kvar hos Mia Bergmann.

– Det är tyvärr så lagstiftningen ser ut. Arbetstagaren kan drabbas även om det är arbetsgivaren som gjort fel, säger Lisa Danligt på Migrationsverket.

Arbetsgivaren nekar till att Thy Ti Ngo och Hao Thi Le fått felaktig lön och semester och att de ska ha blivit utnyttjade.

Fortsätter kämpa

Men Ty Thi Ngo och Hao Thi Le har inte gett upp än och tänker överklaga Migrationsdomstolens beslut.

– Vi hoppas att de ger oss en chans, så vi får stanna för barnens skull, säger Ty Thi Ngo.

Även Mia Bergmann har fortfarande hoppet uppe.

– Jag kommer aldrig ge upp det här. Jag kommer att kämpa och vi kommer att göra allt för att få detta ur världen, säger Marie Bergmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet