Personalen på Tullens förskola i Karlskrona vill att skolan stänger efter smittoutbrottet. Foto: SVT/Jennifer Alm

Efter lärarnas larm: Stort coronautbrott på förskola

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Tullens förskola i Karlskrona vädjade till arbetslösa och föräldralediga föräldrar att de skulle hålla sina barn hemma – men kommunen ansåg inte att det var läge att gå ut med några direktiv.

Nu har har ett coronautbrott konstaterats på förskolan och 11 av 14 pedagoger är sjuka, varav flera med bekräftad covid-19.

– Vi är helt slutkörda. Vi har sagt till kommunen att vi går hem om inget görs, säger förskoleläraren Liselotte Olausson.

Bara tre av Tullens förskolas 14 pedagoger är på jobbet under onsdagen. Anledningen är ett coronautbrott på förskolan.

Även barnen på förskolan är betydligt färre än vanligt – bara 25 av de cirka 90 barn som går på förskolan är på plats.

När SVT Nyheter Blekinge träffade personalen på förskolan för två veckor sedan uttryckte de en oro för smittorisken och arbetsbelastningen på förskolan, och vädjade till föräldralediga och arbetslösa att hålla sina barn hemma.

– Kommunen har inte lyssnat på oss. Vi orkar inte mer. Vi förstår att läget är tufft under pandemin, men som det ser ut nu känner vi att vi måste få stänga ett par dagar så att vi kan få ordning på smittspridningen och kan återhämta oss, säger Liselotte Olausson.

Enstaka fall på förskolor i kommunen

När SVT Nyheter Blekinge når Solvig Ohlsson, verksamhetschef för förskolorna i Karlskrona kommun, har hon precis kommit ut från ett möte gällande situationen på förskolan.

– Vi diskuterar hur vi ska hantera situationen som uppstått, och ska försöka komma med besked så fort som möjligt, säger hon.

Har fler förskolor i kommunen drabbats av coronautbrott?

– Vi har enstaka fall på flera ställen. Men jag vet att Tullens förskola är mer drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.