Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förskollärare på Tullens förskola i Karlskrona vill att 15-timmars barn som kan stanna hemma gör det. Foto: Alva Andersdotter/SVT

Förskollärare till arbetslösa föräldrar: Håll era barn hemma

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa och föräldralediga bör hålla sina barn hemma i den mån det går i och med pandemin, tycker flera förskollärare i Karlskrona. De tycker att personalen utsätts för onödigt hög smittorisk och arbetsbelastning.

– Måste man inte lämna sina barn, stanna hemma. Så hoppas vi att pandemin snart är över så vi kan gå tillbaka till det normala, säger förskollärare Birgitta Germundahl.

Arbetslösa och föräldralediga har rätt att lämna sina barn på förskolan 15 timmar per vecka.

– Det är jätteviktigt att barnen får komma till oss, men när situationen är som den är just nu med pandemin och vi är så utsatta behöver vi koncentrera oss på de barnen som måste vara här, säger Birgitta Germundsson, förskollärare.

Hälften är 15-timmars barn

Tullens förskola i Karlskrona har många barn med föräldrar som är antingen arbetslösa eller föräldralediga. På vissa avdelningar kan det vara uppemot hälften sådana barn enligt förskollärarna.

– Vi har mycket personal som fått gå hem och därför stor personalbrist. Vi vill inte heller ta in så många vikarier nu. Då blir det ett problem med många barn här och stor arbetsbelastning, säger förskolläraren Sara-Maria Eriksson.

Många lämnar på loven

De säger att det är vanligt att barn lämnas på förskolan under lov trots att vårdnadshavaren är arbetslös eller föräldraledig och som i många fall skulle kunna vara hemma med sitt barn. Det gör att personalen på förskolan är oroad över att inte få ledigt under jul. För att minska arbetsbelastningen så vill de att föräldrar som kan hålla sina barn hemma ska göra det.

– Det finns andra saker att prioritera nu. Folks hälsa är viktigare, säger Sara-Maria Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet