– De här barnen är mycket hemma så det är viktigt att de är på plats under den lilla tiden de är på förskolan, säger Ingela Berg, verksamhetschef för förskolorna i Ronneby kommun. Foto: NTB

Kommunerna: Inte längre aktuellt att hålla barnen från förskolan

Uppdaterad
Publicerad

I våras gick majoriteten av kommunerna i Blekinge ut och vädjade till arbetslösa och föräldralediga att hålla sina barn hemma från förskolan. Men nu uppger kommunerna att det inte längre är aktuellt just nu.

I våras beslutade flera kommuner runt om i landet att porta barn till arbetslösa och föräldralediga – trots att det bryter mot skollagen som ger rätt till 15 timmars förskola per vecka. Så långt gick inte någon av kommunerna i Blekinge.

Däremot vädjade Sölvesborgs, Ronnebys och Karlshamns kommuner vårdnadshavare att hålla barnen hemma i den mån det gick. Men trots att smittspridningen nu ökar i samhället så är det ingen av kommunerna som vädjar aktivt längre.

– Vi vädjar inte aktivt så som vi gjorde i våras. Men vi såg en viss effekt och det är möjligt att vi skulle kunna göra det igen, säger Per Theorin, verksamhetschef för förskolorna i Sölvesborgs kommun.

”Barnen är mycket hemma”

I Ronneby har det sedan en period av vikariebrist i september inte varit aktuellt med någon vädjan.

– Vi har gjort det vid något enstaka tillfälle när vi har haft svårt att få in vikarier. Men förhoppningen är att inte göra det igen. De här barnen är mycket hemma så det är viktigt att de är på plats under den lilla tiden de är på förskolan, säger Ingela Berg, verksamhetschef för förskolorna i Ronneby kommun.

Även Karlshamns kommun vädjade under våren men efter ett möte med krisledningsstaben och smittskydd efter sommaren så låter det nu annorlunda.

– Det är inte längre aktuellt. I dag vet man mer om viruset. Vi kommer få leva med det under en längre period och det är viktigt för barnen att kunna gå i förskolan, säger Torsten Berg, verksamhetschef för förskolorna i Karlshamns kommun, som inte tror att det skulle kunna bli aktuellt med en liknande vädjan igen.

Vädjan i somras

Varken Karlskrona eller Olofström gick ut med någon vädjan under våren. I Olofström var det så pass få barn på förskolan i våras att de då inte såg någon anledning att gå ut med en vädjan. Så ser det inte ut nu även om en vädjan fortsatt inte är aktuellt just i nuläget.

– Vi har inte gått ut med det än. I och med de skärpta restriktionerna så kan det också vara så att färre barn kommer att vara i förskolan och det löser sig själv. Vi får vänta och se, säger Patrik Håkansson, utbildningsförvaltningens chef i Olofströms kommun, som inte utesluter att en vädjan kan bli aktuell om situationen ändras.

Karlskrona kommun ut med en vädjan i somras i samband med den fyra veckor långa ihopslagningen av verksamheter.

– Men i dagsläget har vi inte diskuterat om vi ska göra en motsvarande vädjan under jul och nyårshelgerna, säger Solvig Ohlsson, verksamhetschef för förskolorna i Karlskrona kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet